12 apr
2018

Een kritische analyse van gezondheidsberichten in de media

Heeft gezonde voeding een impact op je stemming?

foto bij artikel Heeft gezonde voeding een impact op je stemming?
© Hotchicksing

In het nieuws

Mango’s die energie beloven én je libido verhogen. Mediterrane voeding als antidepressief dieet. Een nieuwe golf berichten over voedingsmiddelen die de stemming verbeteren rolt op ons af.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Voedingsmiddelen die je psychisch welzijn een boost zouden geven, zitten in de lift. Tegenwoordig worden ze zelfs met paginagrote advertenties gepromoot in de kranten. Denk maar aan de mango’s van supermarktketen Lidl die energie moeten geven omdat ze veel vitamines bevatten. Of aan het boek ‘Antidepressiedieet’ van de Franse psychiater Florian Ferreri, waarin hij beweert dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat een gezond dieet zowel een depressie kan voorkomen als helpen genezen (1).

In werkelijkheid is er amper wetenschappelijk onderzoek verricht naar de impact van voeding op de stemming. We vonden slechts enkele studies waarbij bepaalde diëten, waaronder het mediterraan dieet en een zoutarm dieet, getest werden bij enkele tientallen proefpersonen met depressieve symptomen. Ze vulden vragenlijsten in over hun stemming en daaruit bleek een lichte verbetering van hun toestand.

Bron

(1) http://holistik.nl/professor-anti-depressie-dieet/

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Uit de handvol observationele studies over de impact van voeding op de stemming kan geen duidelijke conclusie worden getrokken. Deze studies vertoonden ernstige methodologische mankementen en werden doorgaans gevoerd door personen of groepen die belang hadden bij een gunstige uitkomst.

Beweringen dat voeding je stemming gunstig beïnvloedt, of sterker, je depressie kan verhelpen, doen het goed in de media, maar zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en misplaatst (zeker tegenover mensen met een depressie). Noch diëten, noch bepaalde producten (bijv. mango) hebben een directe impact op de stemming.

Het is wel mogelijk dat mensen met een depressie minder letten op hun voeding en eerder geneigd zijn om ongezonder te eten dan mensen die goed in hun vel zitten. Het is een kip-of-ei-verhaal: je eet waarschijnlijk ongezonder als je somber gestemd bent, maar je wordt niet somber door de ongezonde snack.

Conclusie

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat bepaald voedsel een negatieve stemming ombuigt in een positieve.  


Gerelateerde richtlijnen


Referenties

https://www.healthnewsreview.org/2018/04/diet-depression-evidence/


klokje bij datum van publicatie verschenen op 12/04/2018 | Cebam

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief