Patrick Mullie Verschenen op 19/10/2022

In het nieuws

Buik-, spier-, en hoofdpijn zijn veelvoorkomende klachten tijdens de maandstonden. Bij sommige vrouwen veroorzaken ze zelfs elke maand een portie ellende. Door slim te eten en te drinken zouden deze klachten kunnen verdwijnen, zo beweren onderzoekers. Klopt dat?

Factcheck

In dezelfde week verscheen een studie die zwarte chocolade promoot tegen pijnlijke maandstonden en een andere studie die vette vissoorten, eieren en groenten aanbeveelt om menstruatiepijn te verminderen. Beide studies zijn methodologisch zeer zwak. Dat betekent dat je er niet uit kan besluiten dat bepaalde voedingsproducten, zoals chocolade of vette vis, zouden helpen bij pijnlijke maandstonden. Heb je last van menstruatiepijn? Dan kan je een warmwaterkruik op je buik leggen of een pijnstiller innemen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Tijdens de menstruatie komt een grote hoeveelheid prostaglandine vrij. Dat is een hormoon dat de baarmoeder doet samentrekken, waardoor slijmvlies en bloed worden uitgestoten. Dat hormoon is ook verantwoordelijk voor soms pijnlijke buikkrampen.

Turkse onderzoekers gingen na of zwarte chocolade pijnlijke maandstonden kan verzachten (1). Om hun onderzoeksvraag te testen, kregen 30 vrouwelijke studenten tussen 18 en 25 jaar een kleine portie donkere chocolade net voor hun menstruatie. Via vragenlijsten peilden de onderzoekers naar de intensiteit van de pijn:

 • In de groep die chocolade at, nam de pijn af in vergelijking met de controlegroep.
 • Chocolade zou natuurlijke pijnstillers vrijmaken in het lichaam, die maandstondenpijn minder hevig maakt.

Dezelfde week verscheen een dieet om pijnlijke maandstonden te vermijden. Een Amerikaanse onderzoekster voerde een literatuurstudie uit, en kwam tot het besluit dat vette vis, eieren en groenten zouden helpen tegen menstruatiepijn (2):

 • Deze voedingsmiddelen bevatten omega 3-vetzuren, die ontstekingen door hormonen in het lichaam zouden kunnen afremmen.
 • Dierlijke voedingsmiddelen bevatten dan weer meer omega 6-vetzuren, die ontstekingen kunnen bevorderen.
 • Daarnaast zou cafeïne bloedvaten vernauwen, waardoor nog meer krampen ontstaan.
Bron
 • (1) Selcuk AK, Baysal E. The effect of dark chocolate and music on pain and anxiety in young women with primary dysmenorrhea: randomized controlled trial. Eur J Intergrative Med, 2022, https://doi.org/10.1016/j.eujim.2022.102192.
 • (2) Serah Sannoh,, Monica Christmas; North American Menopause Society annual meeting, Atlanta, Oct. 12-15, 2022

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Beide studies illustreren de trieste toestand van het voedingsonderzoek:

 • De beweringen van de Amerikaanse onderzoekster (2) kunnen we niet controleren: het was een mededeling op een congres, en er is dus geen officiële publicatie.
 • De Turkse studie (1) was een kleine studie met slechts 30 deelneemsters. Het onderzoek werd niet blind uitgevoerd, en we weten niets over de eet- en leefgewoonten van de chocoladegroep en de controlegroep.
 • Beide studies zitten ook vol tegenstrijdigheden:
  • Zwarte chocolade bevat cafeïne, wat in de tweede studie afgeraden wordt.
  • Vette vis, eieren en groenten bevatten niet altijd omega 3-vetzuren. Sommige vette vissoorten bevatten helemaal geen omega 3, net als kweekvissen. En eieren bevatten alleen omega 3 als de kippen gevoed werden met vismeel rijk aan omega 3.
  • Vetten in groenten zijn per definitie beperkt, dus ook de omega 3-vetzuren.

Er verschijnt veel onzin over voeding. Iedereen eet dagelijks: daardoor stijgt de kans dat een artikel over voeding gelezen wordt. Bovendien werkt ‘sensatie’ altijd: veel vrouwen zullen met genoegen lezen dat chocolade helpt tegen pijnlijke maandstonden. Toegegeven, het is maandelijks een mooi excuus om chocolade te eten. Pech voor de mannen, want een andere studie toonde aan dat chocolade het risico op prostaatkanker zou verhogen (3).

Wat helpt wel bij pijnlijke menstruaties? Een warmwaterkruik op je buik leggen of een pijnstiller innemen. Lees er meer over in onze patiëntenrichtlijn.

Conclusie

In dezelfde week verscheen een studie die zwarte chocolade promoot tegen pijnlijke maandstonden en een andere studie die vette vissoorten, eieren en groenten aanbeveelt om menstruatiepijn te verminderen. Beide studies zijn methodologisch zeer zwak. Dat betekent dat je er niet uit kan besluiten dat bepaalde voedingsproducten, zoals chocolade of vette vis, zouden helpen bij pijnlijke maandstonden. Heb je last van menstruatiepijn? Dan kan je een warmwaterkruik op je buik leggen of een pijnstiller innemen.

Referenties

(3) Russnes KM, Möller E, Wilson KM, Carlsen M, Blomhoff R, Smeland S, Adami HO, Grönberg H, Mucci LA, Bälter K. Total antioxidant intake and prostate cancer in the Cancer of the Prostate in Sweden (CAPS) study. A case control study. BMC Cancer. 2016 Jul 11;16:438.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief