Nina Van Den Broecke Verschenen op 30/09/2019

In het nieuws

Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. Volgens een nieuwe studie zou kurkuma helpen om de ziekte onder controle te houden.

Factcheck

Dit goed opgezet onderzoek bij kinderen en jongeren met matige tot ernstige astma toont aan dat kurkumacapsules mogelijk de klachten kunnen verlichten. Om deze supplementen aan te raden als aanvullende astmabehandeling is het echter nog te vroeg. Meer onderzoek bij grotere deelnemersgroepen gedurende langere periodes is nodig om de langetermijneffecten te bepalen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Kurkuma wordt in de Aziatische wereld reeds eeuwenlang gebruikt als medicijn bij onder andere astma. Er is nochtans geen overtuigend klinisch bewijs dat het werkt. Beperkt dierenonderzoek wijst op positieve effecten, maar degelijke studies bij mensen ontbreken.

Met een nieuwe studie wilden Braziliaanse onderzoekers nagaan of kurkuma als aanvullende therapie kan helpen om meer controle te krijgen over astma (1). 55 kinderen en jongeren met matige tot ernstige astma namen deel, maar slechts 34 patiënten vervolledigden de studie.

De patiënten werden willekeurig ingedeeld in twee groepen. De eerste groep nam gedurende 6 maanden dagelijks capsules met kurkuma, aanvullend op hun klassieke behandeling. De dosis bedroeg 30 mg/kg lichaamsgewicht. De tweede groep, de placebogroep, kreeg capsules met suiker. De deelnemers wisten niet of ze een kurkuma- of een placebocapsule innamen.

Na 3 en na 6 maanden werd aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst nagegaan in welke mate de astma onder controle was en werd de longfunctie gemeten. Opvallend was dat beide groepen aangaven dat de frequentie van de astmaklachten afnam en dat de aandoening minder impact had op hun leven. Hier is duidelijk sprake van een placebo-effect. De deelnemers die de kurkumacapsules namen, gaven daarenboven aan dat ze ’s nachts minder wakker werden, minder medicatie nodig hadden en meer grip hadden op hun ziekte. Er werd geen effect vastgesteld op de longfunctie in beide groepen.

De onderzoekers concluderen dat kurkuma een goede aanvullende behandeling is voor kinderen en jongeren met astma.

Bron

(1) Manarin, G., Anderson, D., e Silva, J. M., da Silva Coppede, J., Roxo-Junior, P., Pereira, A. M. S., & Carmona, F. (2019). Curcuma longa L. ameliorates asthma control in children and adolescents: A randomized, double-blind, controlled trial. Journal of ethnopharmacology, 238, 111882.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De resultaten van deze goed opgezette klinische studie klinken veelbelovend, maar om een kurkumasupplement aan te raden bij de behandeling van astma is het nog te vroeg. Bovendien waren de behandelde groepen vrij klein. De resultaten moeten eerst bevestigd worden door nieuw onderzoek bij een grotere populatie gedurende een langere periode.

Het heeft dus geen zin om een voorraad kurkuma in te slaan. Poeder uit de winkel komt sowieso niet in aanmerking. Bovendien moeten capsules, net zoals in de studie, een gestandaardiseerde hoeveelheid kurkuma bevatten (elke capsule bevatte 250 mg kurkuma, waarvan 11 mg curcumine en 2 mg demethoxycurcumine). Dit is helaas niet altijd het geval. Tot slot is het twijfelachtig dat een mogelijk positief effect opweegt tegen de kostprijs van deze supplementen.

Conclusie

Dit goed opgezet onderzoek bij kinderen en jongeren met matige tot ernstige astma toont aan dat kurkumacapsules mogelijk de klachten kunnen verlichten. Om deze supplementen aan te raden als aanvullende astmabehandeling is het echter nog te vroeg. Meer onderzoek bij grotere deelnemersgroepen gedurende langere periodes is nodig om de langetermijneffecten te bepalen.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief