Marleen Finoulst Verschenen op 15/03/2018

In het nieuws

Veel mensen met artrose grijpen naar zogenaamde natuurlijke middelen als glucosamine, chondroïtine, kurkuma en groenlipmossel om hun klachten te verzachten. Wetenschappers namen ze onder de loep in een overzichtsstudie.

Factcheck

Zeer veel mensen met artrose nemen hun toevlucht tot voedingssupplementen, zoals glucosamine, kurkuma of groenlipmossel. Volgens een goed uitgevoerde Australische studie zijn deze middelen veilig op korte termijn (4 tot 6 weken) en hebben sommige, in vergelijking met placebo, mogelijk een gunstig effect op de pijn en de beweeglijkheid. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Heup-, knie- en handartrose zijn frequente klachten waarvoor artsen in de eerste plaats paracetamol en ontstekingsremmers aanbevelen. Omdat de effecten niet altijd bevredigend zijn en nevenwerkingen vaak voorkomen (vooral met ontstekingsremmers), grijpen veel mensen naar voedingssupplementen die voor artrose verkocht worden. Er wordt evenveel besteed aan dergelijke middelen dan aan de aanbevolen geneesmiddelen, zo tonen Amerikaanse cijfers.

Australische wetenschappers zochten alle placebogecontroleerde studies over het gebruik van deze voedingssupplementen bij elkaar voor een grondige overzichtsstudie (1). In totaal vonden ze 69 studies gevoerd bij 11.586 artrosepatiënten, waarbij 20 supplementen onderzocht werden. De meest bestudeerde supplementen zijn glucosamine en chondroïtine (18 studies). Er zijn slechts 2 gecontroleerde studies met kurkuma en 1 met groenlipmosselextract, uitgevoerd bij kleine groepen (< 100 personen). Andere zijn vitamine D, avocado-extract, wilgenextract, vitamine E, … Het merendeel van de studies (64%) werd gesponsord door de betreffende producent.

Voor de populaire supplementen met glucosamine en chondroïtine vonden de onderzoekers, na analyse van de 18 studies, geen bewijs dat ze beter werken dan placebo. Voor kurkumasupplementen vond men een matig gunstig effect op korte termijn op zowel de pijn als de beweeglijkheid. Ook het groenlipmosselextract blijkt op korte termijn beter te werken dan placebo. Voor de andere supplementen vond men geen verschil met placebo. Alle supplementen bleken ook veilig te gebruiken bij artrose, althans op korte termijn.

Bron

(1) Liu X, Machado G, Eyles J et al. Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med 2018;52:167-175

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Voedingssupplementen worden veel gebruikt bij artrose. Op korte termijn (gebruik van 4 tot 6 weken) zijn ze zo goed als zeker veilig. Hoe meer goed gevoerde studies beschikbaar zijn, hoe kleiner het effect, zo tonen de resultaten voor glucosamine en chondroïtine. Of kurkuma en groenlipmossel echt werken, is moeilijk te besluiten op basis van één of twee kleine gecontroleerde studies. Verder onderzoek op grotere groepen patiënten zal dit moeten uitwijzen. Als de werking bevestigd wordt, moet ook rekening gehouden worden met ongewenste effecten op lange termijn.

Belangrijk om weten is dat voedingssupplementen een krachtig placebo-effect kunnen hebben. Daarom besluiten de onderzoekers dat mensen die overtuigd zijn van de werking van supplementen voor artrose deze gerust kunnen gebruiken gedurende 4 tot 6 weken. Ze zijn alvast veilig, en sommige hebben mogelijk een gunstig effect.

Wie liever geen geneesmiddelen inneemt voor artrose, heeft nog een andere mogelijkheid die écht werkt: bewegen. Oefeningen, bij voorkeur aangeleerd door een kinesitherapeut, hebben een bewezen gunstig effect bij artrose.

Conclusie

Zeer veel mensen met artrose nemen hun toevlucht tot voedingssupplementen, zoals glucosamine, kurkuma of groenlipmossel. Volgens een goed uitgevoerde Australische studie zijn deze middelen veilig op korte termijn (4 tot 6 weken) en hebben sommige, in vergelijking met placebo, mogelijk een gunstig effect op de pijn en de beweeglijkheid. 

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief