Cebam Verschenen op 03/10/2017

In het nieuws

In het najaar gaan producten met vitamine C, om gesnotter te voorkomen of bestrijden, vlotjes over de toonbank. Gewoonlijk verwerkt in zuigtabletjes of pijnstillers. Helpt het ook?

Factcheck

Extra vitamine C innemen om een verkoudheid te voorkomen, heeft geen zin. Daarover bestaat grondig onderzoek. Enkel in geval van extreme sportinspanningen, zoals een marathon, zou de vitamine het risico op gesnotter kunnen verminderen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Sinds Nobelprijswinnaar Linus Pauling in de jaren 70 verkondigde dat vitamine C tegen diverse aandoeningen, waaronder verkoudheid, beschermt, zijn zuig- en andere tabletjes met de vitamine booming business. Ze worden zowel verkocht om verkoudheden te voorkomen als om ze te bestrijden.

Sinds Pauling hebben diverse wetenschappers zich opnieuw over de kwestie gebogen. In een overzichtsstudie van Cochrane werden 29 studies verzameld die de preventieve werking van vitamine C vergeleken met placebo (1). In totaal namen zo’n 11.000 volwassen en kinderen aan de geselecteerde studies deel. De resultaten zijn twijfelachtig: de vitamine zou amper effect hebben bij het gros van de mensen. Een verkoudheid kan niet voorkomen worden, maar duurt hooguit een halve dag korter. In plaats van 7 dagen niezen en snotteren, ben je er na 6,5 dagen vanaf. Om dergelijk effect te bereiken, moet je gedurende meerdere jaren dagelijks hoge doses vitamine C innemen. Een uitzondering vormen intensieve sporters, zoals marathonlopers, en soldaten op oefening. Wanneer zij in de weken voorafgaand aan de extreme fysieke inspanning extra vitamine C innemen, blijkt hun risico op een verkoudheid tot de helft te verminderen. Voor wie al verkouden is, hebben supplementen met vitamine C geen enkel effect.

Bron

(1) Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 1. Art. No.: CD000980

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een mens heeft dagelijks gemiddeld 100 mg vitamine C nodig. In normale omstandigheden hebben we daar zelden of nooit gebrek aan, want de vitamine zit niet alleen in citrusvruchten, maar wordt ook als conserveermiddel gebruikt. Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken. Dit is vrijwel zinloos, tenzij u een extreme sportinspanning op het oog hebt. Gelukkig hebben dergelijke hoge doseringen amper nevenwerkingen: een overschot aan deze wateroplosbare vitamine wordt uitgeplast. Soms kunnen diarree, buikkrampen en misselijkheid optreden. Er is ook een verhoogd risico op vorming van nierstenen.

Conclusie

Extra vitamine C innemen om een verkoudheid te voorkomen, heeft geen zin. Daarover bestaat grondig onderzoek. Enkel in geval van extreme sportinspanningen, zoals een marathon, zou de vitamine het risico op gesnotter kunnen verminderen.

Referenties

https://www.medizin-transparent.at/vitamin-c-beinahe-nutzlos-gegen-erkaltungen

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief