Patrick Mullie Verschenen op 17/10/2022

In het nieuws

Yoga zorgt ervoor dat je hartslag vertraagt en dat er meer bloed naar je maag en darmen stroomt. Volgens nieuw onderzoek is yoga uitstekend voor je vertering en voor de werking van je maagdarmstelsel. Klopt dat?

Factcheck

Yoga heeft ongetwijfeld voordelen voor je mentale en lichamelijke gezondheid, maar het is niet bewezen dat het een rechtstreeks heilzaam effect heeft op je spijsvertering. Onderzoek bij personen met prikkelbaredarmsyndroom toonde wel een verbetering van de klachten dankzij yoga, maar de kwaliteit van de studies was te laag om tot een gefundeerd besluit te komen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationale groep onderzoekers ging na of yogalessen konden helpen om darmproblemen te verzachten (1). Ze voerden een systematische literatuurstudie uit. Daarbij keken ze naar de invloed van yogalessen op de klachten die vaak voorkomen bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). De onderzoekers kozen bewust voor PDS, omdat deze patiënten regelmatig darmklachten hebben, in tegenstelling tot een normale populatie.

In totaal vonden ze 6 interventiestudies met in totaal 273 deelnemers:

  • Een deel van de deelnemers volgde yogalessen, een ander deel kreeg klassieke ondersteunende medicatie en een derde deel fungeerde als controlegroep.
  • Met vragenlijsten registreerden de onderzoekers de darmklachten van de deelnemers, net als de levenskwaliteit en angst- en depressieve gevoelens.

De wetenschappers besluiten dat yoga in het algemeen PDS-klachten kan verlichten, net als angstaanvallen. Gezien de lage kwaliteit van de interventiestudies, wijzen de onderzoekers er wel op dat ze geen concrete aanbevelingen kunnen doen over yogalessen bij darmklachten.

Bron

(1) Schumann D, Anheyer D, Lauche R, et al. Effect of Yoga in the Therapy of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review. Clin Gastroenterol Hepatol. 2016 Dec;14(12):1720-1731.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

  • Een probleem met dit soort onderzoeksonderwerpen is dat je ze moeilijk blind kan uitvoeren:
    • De groep die yoga volgt, weet dat maar al te goed, net als de groep die medicatie krijgt.
    • Dat kan het gedrag van de deelnemers beïnvloeden wanneer ze de vragenlijsten invullen.
  • Een tweede beperking is dat de yogalessen niet dezelfde zijn in alle studies: er zijn variaties in frequentie, duur en intensiteit.
    • Daardoor kunnen we geen conclusies trekken over deze specifieke therapie.
    • Zoals de groep onderzoekers aangeeft, is er nood aan onderzoeksmateriaal van hoge kwaliteit met een gestandaardiseerde interventie.
  • Een laatste punt is dat studies het resultaat op dezelfde wijze moeten meten. Dan kan je de resultaten van verschillende studies ‘optellen’.

Een klassiek probleem met PDS is dat je geen beroep kan doen op objectieve parameters, zoals biomarkers in het bloed, om het effect van een behandeling te beoordelen. Subjectieve klachten geregistreerd via vragenlijsten, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en stoelgangproblemen, kunnen een vertekend beeld geven van de realiteit, zeker als de studie niet blind uitgevoerd werd.

Yogalessen hebben echter weinig nevenwerkingen. Voor PDS-patiënten loont het dus de moeite om yoga een kans te geven. Of yoga de vertering verbetert en goed is voor de darmen van gezonde personen, is moeilijk te zeggen. Yoga werkt ontspannend, en ontspanning heeft een gunstig effect op tal van lichamelijke functies. Op voorwaarde dat je het graag doet.

Conclusie

Yoga heeft ongetwijfeld voordelen voor je mentale en lichamelijke gezondheid, maar het is niet bewezen dat het een rechtstreeks heilzaam effect heeft op je spijsvertering. Onderzoek bij personen met prikkelbaredarmsyndroom toonde wel een verbetering van de klachten dankzij yoga, maar de kwaliteit van de studies was te laag om tot een gefundeerd besluit te komen.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief