Patrick Mullie Verschenen op 12/06/2020

Bewering

De tijd waarin kombucha alleen door hipsters werd gedronken, lijkt definitief voorbij. Tegenwoordig koop je het gefermenteerde drankje in de supermarkt. Is het inderdaad zo gezond als wordt beweerd?

Factcheck

Van het hippe gefermenteerde drankje kombucha wordt beweerd dat het goed is voor de gezondheid. De zogezegde gezondheidseffecten zijn echter niet bewezen: onderzoekers vinden geen enkele test bij mensen. Evenmin is het uitgesloten dat het drankje de gezondheid kan schaden.


Lees ook: https://eostrace.be/artikelen/wat-is-kombucha-en-houden-de-gezondheidsclaims-steek

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Kombucha is een hip gefermenteerd drankje, dat je ook in de supermarkt vindt. Het wordt gemaakt op basis van groene of zwarte thee. Geraffineerde suiker wordt toegevoegd, die gedurende twee weken met behulp van een theeschimmel fermenteert. Hoe langer de fermentatie, hoe sterker de azijnsmaak van het drankje.

Amerikaanse onderzoekers gingen na of kombucha bijdraagt tot onze gezondheid, zoals wordt beweerd. Om een antwoord te vinden op hun onderzoeksvraag, voerden de wetenschappers een literatuurstudie uit (1). In totaal selecteerden ze 262 artikels, waarvan geen enkele interventiestudie bij mensen. Dergelijke studies bij mensen zijn belangrijk om de gezondheidsvoordelen van kombucha te vergelijken met een placebo. De gevonden artikels waren verslagen van tests in laboratoria en op proefdieren. Deze studies toonden aan dat kombucha bacteriën kan doden, kanker bestrijden, diabetes behandelen, net als dementie en andere geestelijke gezondheidsproblemen. Dit werd echter afgeleid uit onderzoek op ratten, muizen, konijnen, eenden en varkens. De studies werden niet uitgevoerd bij mensen.

De auteurs van de literatuurstudie besluiten dat de vele gezondheidsbeweringen rond kombucha onbewezen zijn.

Bron

(1) Kapp JM, Sumner W. Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Ann Epidemiol. 2019;30:66‐70.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Argumenten om bepaalde supplementen, dranken of voedingsmiddelen te kunnen verkopen, worden vaak niet ondersteund door wetenschappelijke bevindingen. Kombucha is daar een mooi voorbeeld van. Wetenschappelijk studies op proefdieren en in laboratoria laten toe om hypotheses te testen, maar niet om conclusies te trekken met betrekking tot mensen. Zeer veel onderzoek dat effecten toont bij proefdieren of in laboratoria, is niet reproduceerbaar bij de mens. Bovendien zou kombucha een rol kunnen spelen in een aantal schadelijke effecten, waaronder leverproblemen, nierfalen, allergische reacties en misselijkheid. Maar ook dat is nog niet zeker bewezen.

Kombucha bevat kleine hoeveelheden alcohol tussen 0,7% tot 1,3%. De drank wordt dan ook afgeraden aan zwangere vrouwen. Ook mensen met een nier-, long- of leverziekte gaan het best niet mee in deze hype.

Conclusie

Van het hippe gefermenteerde drankje kombucha wordt beweerd dat het goed is voor de gezondheid. De zogezegde gezondheidseffecten zijn echter niet bewezen: onderzoekers vinden geen enkele test bij mensen. Evenmin is het uitgesloten dat het drankje de gezondheid kan schaden.


Lees ook: https://eostrace.be/artikelen/wat-is-kombucha-en-houden-de-gezondheidsclaims-steek

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief