Marleen Finoulst Verschenen op 12/12/2019

In het nieuws

Als vrouwen erg dicht borstweefsel hebben, is het via een mammografie moeilijker om borstkanker te vinden. Met een MRI-scan gaat dat beter. Op basis van een nieuw onderzoek zouden artsen in Nederland zo honderden gevallen van borstkanker sneller kunnen opsporen.

Factcheck

Nederlandse onderzoekers ontdekken dat een aanvullende MRI-scan na een mammografie bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel helpt om eerder borstkankers op te sporen. Of dit een impact heeft op hun levenskwaliteit of overlevingskansen, onderzochten ze niet. Bovendien geeft een MRI-scan vaker vals alarm, wat zorgt voor ongerustheid en onnodige verdere onderzoeken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel hebben in hun borsten in verhouding meer melkklieren en minder vetweefsel. Daardoor hebben ze niet alleen een hoger risico op borstkanker, maar zijn hun borsten ook lastiger te onderzoeken met een mammografie. De gezwellen vallen namelijk minder op in zo’n dicht weefsel.

Nederlandse onderzoekers wilden kijken wat de waarde is van een MRI-scan bij het opsporen van borstkanker bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Een MRI-scan is een scan die gebruik maakt van magnetische resonantie, de ‘i’ staat voor imaging.

In acht Nederlandse ziekenhuizen brachten de onderzoekers ruim 40.000 vrouwen willekeurig onder in twee groepen. Ze waren tussen de 50-75 jaar met zeer dicht borstweefsel en hadden een niet-afwijkende mammografie bij het bevolkingsonderzoek. De eerste groep, 1 op 4 vrouwen, kreeg aanvullend een MRI-scan van de borsten en de tweede groep niet.

De onderzoekers keken vervolgens hoeveel ‘nieuwe’ borstkankers er werden ontdekt gedurende de twee jaar tussen de voorziene controles van het bevolkingsonderzoek. In de MRI-groep constateerden ze in deze periode bij 2,5 op 1.000 vrouwen borstkanker. In de controlegroep vonden de onderzoekers bij de volgende screeningsmammografie bij 5 op 1.000 vrouwen borstkanker. De via MRI-scan ontdekte tumoren waren kleiner dan de tumoren die via mammografie aan het licht kwamen.

De onderzoekers concluderen dat een MRI-scan van waarde kan zijn voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Artsen kunnen dan een mogelijke kanker eerder ontdekken dan wanneer ze alleen een screeningsmammografie verrichten.

Bron

(1) Bakker M, de Lange S, Pijnappel R et al. Supplemental MRI Screening for Women with Extremely Dense Breast Tissue N Engl J Med 2019; 381:2091-2102

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het onderzoek kan niet vaststellen of vrouwen die door de MRI-scan eerder weten dat ze borstkanker hebben ook daadwerkelijk een betere levensverwachting hebben. 

Een bijkomend probleem zijn de zogenaamde vals-positieven: In 80 van de 1.000 gevallen lijkt de scan borstkanker te tonen, terwijl er geen is. Bij driekwart van de vrouwen die op basis van een verdachte MRI-scan een aanvullend onderzoek moesten ondergaan, bleek het vals alarm.

Het is dus niet duidelijk of een MRI-onderzoek echt leidt tot betere uitkomsten, of misschien vooral tot veel onnodige onrust en bijkomende onderzoeken.

Conclusie

Nederlandse onderzoekers ontdekken dat een aanvullende MRI-scan na een mammografie bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel helpt om eerder borstkankers op te sporen. Of dit een impact heeft op hun levenskwaliteit of overlevingskansen, onderzochten ze niet. Bovendien geeft een MRI-scan vaker vals alarm, wat zorgt voor ongerustheid en onnodige verdere onderzoeken.

Referenties

Bron: https://doktermedia.nl/reviews/alle-berichten/2019/12/08/mri-kan-borstkanker-in-honderden-gevallen-eerder-opsporen-dan-mammografie/

Bewerkt door Marleen Finoulst

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief