Patrick Mullie Verschenen op 24/01/2019

In het nieuws

Regelmatig worden we overstelpt met aanbiedingen voor slaapmatrassen die rugpijn kunnen verlichten. Ruglijders krijgen de aanbeveling om dure of gepersonaliseerde matrassen te kopen om de klachten te verminderen.

Factcheck

Matig harde matrassen zouden rugpijn kunnen verlichten in vergelijking met zachte matrassen. Bestaand onderzoek hierover is gunstig, maar gebaseerd op subjectieve bevindingen. Onderzoek gebaseerd op objectieve metingen ontbreekt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Uit onderzoek uitgevoerd door de mutualiteiten (1) blijkt dat er in 2007 58.032 werkonbekwame Belgen waren als gevolg van rugklachten. In 2011 was dit al 74.192, een stijging met meer dan 25%. Door de uitkeringen en de behandelingen weegt dit door op de gezondheidsuitgaven.

Gezien we elke nacht vele uren slapend doorbrengen, is het belangrijk om te weten of bepaalde slaapmatrassen rugpijn kunnen verlichten. Een goede slaaphouding zou preventief en helend werken bij rug- en nekklachten door te zorgen voor een goede nachtelijke ondersteuning en een betere drukverdeling.

Bron

(1) https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/74-000-belgen-invalide-door-rugklachten/article-normal-109049.html?cookie_check=1548238281

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Onderzoekers uit de Verenigde Staten verzamelden alle interventiestudies uitgegeven tussen 2000 en 2014 over de relatie tussen de kwaliteit van matrassen en rugpijn (2). In deze studies konden volwassenen met en zonder rugklachten verschillende matrassen uittesten, en nadien vragenlijsten invullen.

De onderzoeksvraag was: welke matras is de beste om rugpijn zoveel mogelijk te verzachten? Matig harde matrassen zouden een gunstig effect hebben bij mensen met chronische lagerugpijn en werden door de deelnemers als comfortabeler beoordeeld dan zachte slaapmatrassen. Studies toonden aan dat matig harde matrassen de slaapkwaliteit met 55% konden verbeteren en de rugpijn met 48% deed afnemen bij personen met chronische lagerugpijn.

Deze algemene beoordeling werd echter beperkt door het gebrek aan overeenstemming tussen de auteurs van de studies om de hardheid van de slaapmatrassen te meten. We weten dus niet wat bedoeld wordt met ‘matig hard’. De opgenomen studies beoordeelden de stevigheid van de matrassen op basis van subjectieve ervaringen. Ze werden niet met een geijkt meetapparaat geëvalueerd. Ook de vastgestelde verlichting van rugpijn is gebaseerd op subjectieve beoordelingen van de deelnemers, en niet op basis van objectieve metingen.

Conclusie

Matig harde matrassen zouden rugpijn kunnen verlichten in vergelijking met zachte matrassen. Bestaand onderzoek hierover is gunstig, maar gebaseerd op subjectieve bevindingen. Onderzoek gebaseerd op objectieve metingen ontbreekt.

Referenties

(2) Radwan A, Fess P, James D, Murphy J, Myers J, Rooney M, Taylor J, Torii A. Effect of different mattress designs on promoting sleep quality, pain reduction, and spinal alignment in adults with or without back pain; systematic review of controlled trials. Sleep Health. 2015 Dec;1(4):257-267.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief