Patrick Mullie Verschenen op 17/07/2020

Bewering

De hele dag koekjes eten zonder schuldgevoel: het klinkt als een droom. Als het van de Indisch-Britse chef en voedingsdeskundige Gurpareet Bains afhangt, kan die droom werkelijkheid worden. Hij bedacht een recept voor een koekje vol fruit en groenten dat 100% gezond zou zijn.

Factcheck

De Indisch-Britse chef Gurpareet Bains bereidde een gezond koekje op basis van 400 gram fruit en groenten. Elke ‘Chikitsa Crumble’ bevat 280 calorieën. De overeenkomstige portie fruit en groenten bevat slechts 100 calorieën en verzadigt veel meer. Aan het koekje werd dus waarschijnlijk suiker en vet toegevoegd. Het kan daarom geen fruit en groenten vervangen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Indisch-Britse chef Gurpareet Bains broedde op een bereiding van een gezond koekje op basis van fruit en groenten (1). Het idee is natuurlijk interessant: enerzijds houden we allemaal van koekjes, en anderzijds eten velen onder ons te weinig fruit en groenten. De chef bedacht een koekje op basis van 400 gram fruit en groenten. Die hoeveelheid wordt gedroogd, zodat al het vocht eruit is, en bestaat uit een mix van courgette, wortel, pompoen, blauwbessen, gojibessen, noten en kruiden.

Gurpareet Bains beweert dat het koekje, de ‘Chikitsa Crumble, je dagelijkse portie fruit en groenten kan vervangen. Verder zou het je bloedcholesterolgehalte kunnen doen dalen, diabetes type 2 regelen en goed zijn voor je hart. Het koekje smaakt naar blauwbessen en bevat 12 g voedingsvezels en 12 g eiwitten.

Bron

(1) https://www.hln.be/nina/fit-gezond/is-dit-het-gezondste-koekje-ter-wereld-voedingsdeskundige-belooft-dat-het-onze-dagelijkse-portie-groenten-en-fruit-vervangt~ac770449/

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het zou een ultieme commerciële droom zijn om koekjes te maken die fruit en groenten kunnen vervangen. Die opdracht is om verschillende redenen echter niet zo eenvoudig.

  • Elke Chikitsa Crumble weegt 84 gram en bevat 280 calorieën. Dat komt overeen met twee boterhammen met confituur of met 400 g gekookte aardappelen. In de strijd tegen overgewicht kunnen dergelijke koekjes wel interessant zijn ter vervanging van een maaltijd, maar niet als tussendoortje. Eén koekje wordt gemaakt van 400 gram fruit en groenten, een hoeveelheid die je maag meer zal vullen dan 84 gram koek. De overeenkomstige hoeveelheid fruit en groenten bevat samen gemiddeld slechts 100 calorieën. Dat betekent dat er per koek 180 calorieën aan vetten en/of suikers worden toegevoegd. De exacte samenstelling en de bereiding van de Chikitsa Crumble is niet bekend.
  • De beweringen van de chef in verband met het bloedcholesterolgehalte, diabetes type 2 en hartproblemen zijn niet op wetenschappelijke wijze zijn aangetoond. Het zijn veronderstellingen. Meer dan 80% van de mensen met diabetes type 2 lijden aan overgewicht of obesitas: voor hen lijkt het meer aangewezen om koeken te beperken.
  • Door koekjes te kneden en bakken gaan veel eigenschappen van fruit en groenten verloren. Zo is vitamine C zeer hittegevoelig en onstabiel.

We kunnen besluiten dat wonderkoekjes niet bestaan. Je kan immers geen koekjes bakken van lucht en water, de enige manier om het aantal calorieën te verlagen. Gurpareet Bains is trouwens niet aan zijn proefstuk toe: in het verleden creëerde hij al ‘de gezondste maaltijd ter wereld’, en hij is de auteur van een superfooddieet.

Conclusie

De Indisch-Britse chef Gurpareet Bains bereidde een gezond koekje op basis van 400 gram fruit en groenten. Elke ‘Chikitsa Crumble’ bevat 280 calorieën. De overeenkomstige portie fruit en groenten bevat slechts 100 calorieën en verzadigt veel meer. Aan het koekje werd dus waarschijnlijk suiker en vet toegevoegd. Het kan daarom geen fruit en groenten vervangen.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief