bewerkt door Sien Lismont, 3de master geneeskunde Verschenen op 09/04/2019

In het nieuws

Een snelle oogtest die duidelijk maakt of je alzheimer gaat krijgen: het is een veelbelovende ontdekking van wetenschappers van het Amerikaanse Duke Eye Center.

Factcheck

Onderzoekers stellen via een speciale oogscan vast dat personen met de ziekte van Alzheimer minder bloedvaatjes hebben in het netvlies van het oog. De betekenis daarvan is nog onduidelijk. Of deze oogtest vroegtijdig dementie zou kunnen opsporen, is lang niet zeker.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers aan de universiteit van Duke onderzochten het nut van een oogtest voor het stellen van de diagnose van alzheimer (1). De studie toont aan dat mensen met de ziekte van Alzheimer minder bloedvaten hebben, en daardoor een verminderde bloeddoorstroming, in het netvlies van het oog.

Deze veranderingen werden gedetecteerd door middel van een oogtest waarbij gebruik werd gemaakt van een bepaalde scanningstechniek genaamd Octa (Optical Coherence Tomography Angiography). Met deze test kunnen bloedvaatjes in het netvlies met een doorsnede kleiner dan een haar bestudeerd worden.

De onderzoekers vergeleken de ogen van verschillende personen ouder dan 50 jaar. Ze onderzochten 39 personen met de ziekte van Alzheimer, 37 personen met milde cognitieve stoornissen en 133 gezonde mensen met een normale hersenfunctie. Mensen met andere types van dementie, andere aandoeningen als diabetes of andere oogaandoeningen werden niet in de studie opgenomen. Er werden scans van de ogen genomen, waarbij de densiteit van de bloedvaten in het netvlies geëvalueerd werd.

De belangrijkste conclusie luidde dat de personen met de ziekte van Alzheimer minder bloedvaatjes en dus een verminderde bloeddoorstroming hebben in vergelijking met de andere groepen. Tussen de deelnemers met milde cognitieve stoornissen en de controlegroep was er geen verschil. De onderzoekers suggereren dat er mogelijk een verband is tussen de veranderingen van de bloedvaatjes in het oog en de veranderde bloedstroom in de hersenen bij alzheimer.

Bron

(1) Yoon SP, Grewal DS, Thompson AC et al Retinal Microvascular and Neurodegenerative Changes in Alzheimer’s Disease and Mild Cognitive Impairment Compared with Control ParticipantsOphthalmology Retina. Published online March 12 2019

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De aard van de studie laat niet toe te besluiten of de verminderde bloedvaatjes in het netvlies van mensen met alzheimer iets met hun aandoening te maken heeft. De deelnemers werden niet voor een langere tijd opgevolgd, waardoor niet geweten is wat er eerst was: de veranderingen in het oog of de ziekte van Alzheimer. Het is bovendien niet zeker of de veranderingen in het oog uniek zijn voor alzheimerdementie. Mogelijk komen ze ook voor bij andere vormen van dementie, andere oogaandoeningen of nog andere aandoeningen zoals diabetes.

De veranderingen in de bloedvaten werden enkel gezien bij mensen met de ziekte van Alzheimer en niet bij diegenen met een vroeg stadium van milde cognitieve stoornis, een mogelijke voorloper van dementie.

Eerdere beperkte studies stelden wel kleine veranderingen vast in de doorbloeding van het netvlies bij mensen met alzheimer. De betekenis daarvan is nog onduidelijk. Of de oogtest ooit geschikt zal zijn om alzheimerdementie vroegtijdig op te sporen, is vandaag onduidelijk.

Conclusie

Onderzoekers stellen via een speciale oogscan vast dat personen met de ziekte van Alzheimer minder bloedvaatjes hebben in het netvlies van het oog. De betekenis daarvan is nog onduidelijk. Of deze oogtest vroegtijdig dementie zou kunnen opsporen, is lang niet zeker.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/neurology/eye-test-can-pick-alzheimers-study-claims/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief