Patrick Mullie Verschenen op 21/02/2022

In het nieuws

Schrap biefstuk, worstjes en spek van je menu, en vervang ze door peulvruchten, volle granen en noten. Volgens een Noorse studie kan je op die manier, zelfs als 60-jarige, je leven met bijna 10 jaar verlengen. Klopt dat?

Factcheck

Noorse onderzoekers voorspellen met statistische modellen dat je tot 13 jaar langer zou kunnen leven met een gezond eetpatroon. De modellen steunen echter op waarnemend onderzoek, dat geen oorzaak-gevolgverbanden kan aantonen. Gezonde voeding als peulvruchten, noten en volle granen maken deel uit van gezonde eet- en dus leefgewoonten. Of je langer leeft, hangt van veel andere factoren af, maar intussen geniet je wel van de voordelen van een gezond lichaam.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het is bekend dat voeding een invloed heeft op je gezondheid. Zo weten we dat bepaalde kankers meer voorkomen bij ongezonde voedingsgewoonten, net als hartziekten en diabetes. Doordat zulke gezondheidsproblemen zouden uitblijven, zou je langer kunnen leven.

Noorse onderzoekers gingen na hoeveel levensjaren je kan winnen door over te schakelen op een gezonde voeding (1):

  • Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers gegevens van overlevingstabellen en gegevens van langdurige cohortstudies die nagingen welke voedingsmiddelen de meeste overlevingskansen geven.
  • Daarna goten ze deze gegevens in statistische modellen en kwamen ze tot verrassende resultaten:
    • Als we met zijn allen zouden overschakelen van een westers voedingspatroon naar een perfecte gezonde voeding, dan zouden vrouwen 10,7 jaar langer leven en mannen 13 jaar.
    • De grootste winst aan levensjaren zou je boeken door meer peulvruchten in te schakelen, net als volle granen en noten.
    • Rood vlees en vleeswaren beperken zou je eveneens heel wat levensjaren kunnen opleveren.
    • Opmerkelijk is dat, wanneer je op je 60ste zou overschakelen op een gezond voedingspatroon, je nog steeds 8 tot 9 levensjaren kan winnen.

De onderzoekers ontwikkelden ook een healthy food calculator op www.food4healthylife.org. Daar kan je berekenen hoeveel levensjaren je kan winnen door je voedingspatroon aan te passen.

Bron

(1) Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, et al. Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Med. 2022 Feb 8;19(2):e1003889.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Alle voorspellingen steunen op statistische modellen, en niet op waarnemingen bij grote groepen mensen. Dat is een belangrijke kanttekening. De gebruikte gegevens in de statistische modellen zijn dan wel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar hoofdzakelijk op waarnemend onderzoek. Zulke studies kunnen verbanden vinden, maar geen oorzaak-gevolgrelaties vaststellen.

Dat gezonde voeding je gezondheid ten goede komt, is een feit. Maar deze meerwaarde becijferen is extreem moeilijk:

  • We weten dat doorgaans vooral mensen met een gezonde levensstijl voedingsmiddelen als peulvruchten, volle granen en noten op het menu zetten.
    • Dat betekent dat deze mensen dikwijls ook meer bewegen, minder overgewicht hebben en minder roken en/of alcohol drinken.
    • Mensen met minder gezonde levensgewoonten eten dan weer gemiddeld meer rood vlees en vleeswaren.
  • Het is dus zeer moeilijk om te weten of je langer leeft door peulvruchten of door een gezondere levensstijl in het algemeen:
    • Zou een persoon die rookt, overgewicht heeft en een sedentaire levensstijl ook 10 jaar langer leven wanneer hij peulvruchten en noten inschakelt?
    • Een tweede vraag is nog complexer: als je peulvruchten eet bij de warme maaltijd, eet je per definitie minder vlees. Win je dan levensjaren door de peulvruchten of door minder vlees te eten?

Kortom, deze studie toont vooral aan dat gezonde voeding, samen met gezonde leefgewoonten, je gezondheid ten goede komt. Of je langer leeft, hangt van veel andere factoren af, maar intussen kan je wel genieten van een gezond lichaam.

Conclusie

Noorse onderzoekers voorspellen met statistische modellen dat je tot 13 jaar langer zou kunnen leven met een gezond eetpatroon. De modellen steunen echter op waarnemend onderzoek, dat geen oorzaak-gevolgverbanden kan aantonen. Gezonde voeding als peulvruchten, noten en volle granen maken deel uit van gezonde eet- en dus leefgewoonten. Of je langer leeft, hangt van veel andere factoren af, maar intussen geniet je wel van de voordelen van een gezond lichaam.

Referenties


Waaruit bestaat een ideaal voedingspatroon op dagelijkse basis?

  • tot 10 porties fruit en groenten;
  • 25 gram noten;
  • 200 gram vis;
  • meer dan 200 gram volle granen;
  • 200 gram yoghurt;
  • geen rood en verwerkt vlees, en maximum 50 gram wit vlees;
  • geen frisdrank met suiker.
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief