Patrick Mullie Verschenen op 20/03/2024

In het nieuws

Ouders met overgewicht geven dat gezondheidsprobleem door aan hun kinderen. Dat concludeert een nieuwe studie. Wie één ouder heeft met obesitas, heeft zelf drie keer zoveel kans op zwaarlijvigheid. Als moeder en vader allebei zwaarlijvig zijn, is het risico zes keer zo groot.

Factcheck

Deze studie toont een verband aan tussen obesitas bij ouders en hun kinderen. Omdat de impact van genetische factoren niet onderzocht werd, kunnen we niet stellen dat obesitas erfelijk is. De kans is groot dat deze kinderen eten wat hun ouders hen voorschotelen en ongezonde eet- en leefgewoontes overnemen. Eigenlijk is dat geen nieuws.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De krant Het Nieuwsblad bericht over een Noorse studie die aantoont dat ouders obesitas doorgeven aan hun kinderen (1). De studie werd aangekondigd naar aanloop van een congres in mei, maar is nog niet gepubliceerd.

De wetenschappers keken naar gegevens van de Tromsø Study, een langlopend gezondheidsonderzoek onder 45.000 mensen in Noorwegen. Uit die database selecteerden ze 2.068 proefpersonen met een ouder-kindrelatie.

De onderzoekers gingen na in welke mate kinderen van ouders met obesitas zelf het risico liepen op obesitas (2). De conclusie: als beide ouders op middelbare leeftijd obesitas ontwikkelden, hadden hun kinderen op middelbare leeftijd zes keer zoveel kans om zelf zwaarlijvig te worden. Wanneer alleen de moeder of de vader obesitas ontwikkelde, had het kind drie keer meer kans om zwaarlijvig te worden.

Belang van preventie

Het voorkomen van obesitas in de wereld neemt dramatische proporties aan, vooral bij kinderen en adolescenten. België alleen telt meer dan 100.000 gevallen van obesitas bij jongeren onder de 18 jaar, wat uiteraard op latere leeftijd gezondheidsklachten kan opleveren. De Noorse onderzoekers leggen de nadruk op het belang van preventie op alle leeftijden.

Bron

(1) Vandenweghe, H. Statistieken stellen: “Ouders geven obesitas door aan hun kinderen”. Het Nieuwsblad. 12 maart 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Kinderen van obese ouders groeien op in een zogenaamde obesogene cluster: een geheel van factoren die leiden tot ongezonde eet- en leefgewoontes. Bijvoorbeeld socio-economische factoren en opleiding.

Dat kinderen van ouders met ongezonde eet- en leefgewoontes die gewoontes overnemen, is een open deur intrappen. Een kind zal geen sla en tomaten eten, terwijl de ouders friet met curryworst binnenspelen.

Maar ook genetische factoren kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van obesitas . Het was heel interessant geweest om via dit onderzoek de invloed van genetische factoren op te sporen. Maar de onderzoekers lieten weten dat dat niet het doel was.

Opgepast: deze studie kan heel goed van hoog niveau zijn, maar we weten het gewoon niet. Omdat de studie nog niet gepubliceerd is, weten we niet op welke manier het onderzoek is uitgevoerd. We weten ook niets over de eet- en leefgewoontes van de deelnemers.

Conclusie

Deze studie toont een verband aan tussen obesitas bij ouders en hun kinderen. Omdat de impact van genetische factoren niet onderzocht werd, kunnen we niet stellen dat obesitas erfelijk is. De kans is groot dat deze kinderen eten wat hun ouders hen voorschotelen en ongezonde eet- en leefgewoontes overnemen. Eigenlijk is dat geen nieuws.

Referenties

(2) 31st European Congress on Obesity | 12-15 May 2024 - Venice, Italy (eco2024.org)

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief