Nina Van Den Broecke Verschenen op 15/10/2018

In het nieuws

Vermoeidheid na kanker bestrijden met een aangepast dieet: het lijkt te mooi om waar te zijn. Niet volgens de ontwikkelaars van het vermoeidheidsreductiedieet.

Factcheck

Voeding lijkt een invloed te hebben op vermoeidheid na borstkanker. Of het vermoeidheidsreductiedieet daadwerkelijk het verschil kan maken is niet duidelijk, maar het past wel in de algemene voedingsadviezen na kanker. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Vermoeidheid na borstkanker is een vaak voorkomend probleem dat de levenskwaliteit negatief beïnvloedt. De zoektocht naar de ideale therapie voor deze vermoeidheid spreidt zich uit over verschillende domeinen, waaronder ook voeding. Een groep onderzoekers uit de VS heeft een vermoeidheidsreductiedieet ontwikkeld en getest. Aan de studie hebben 30 borstkankerpatiënten deelgenomen die hun behandeling hadden afgerond. Deze patiënten werden volledig willekeurig ingedeeld in 2 groepen. De ene groep volgde gedurende 3 maand het vermoeidheidsreductiedieet, dat rijk is aan groenten, fruit, volkoren graanproducten, noten, zaden en vette vis. De overige 15 patiënten vormden de controlegroep en bleven eten zoals ze gewoon waren. Om vermoeidheid en slaapkwaliteit te meten werd gebruik gemaakt van gevalideerde vragenlijsten. Deze werden afgenomen bij aanvang van de studie en na 3 maanden.

Om ervoor te zorgen dat de interventiegroep het dieet goed volgde, werden op regelmatige basis telefonische consultaties voorzien. Aan de hand van dagelijkse controlelijsten, onverwachte controles en analyse van bloedparameters kon nagegaan worden of het dieet ook effectief gevolgd werd. De resultaten waren positief. De inname van groenten, citrusfruit, noten, zaden, volkoren producten en vette vis steeg significant. Ook de concentratie van antioxidanten uit groenten en fruit en omega-3-vetzuren uit vette vis in het bloed nam toe.

De resultaten tonen aan dat na 3 maanden zowel de vermoeidheid als de slaap significant verbeterde (en opnieuw binnen de normale grenzen viel) bij de groep die het vermoeidheidsreductiedieet volgde, terwijl dit bij de controlegroep niet het geval was (1). 

Bron

(1) Zick, S. M., Colacino, J., Cornellier, M., Khabir, T., Surnow, K., & Djuric, Z. (2017). Fatigue reduction diet in breast cancer survivors: a pilot randomized clinical trial. Breast cancer research and treatment, 161(2), 299-310.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Uit eerder opvolgonderzoek bij borstkankerpatiënten bleek al dat er een verband is tussen de kwaliteit van de voeding en vermoeidheid (2). Dergelijk opvolgonderzoek kan echter geen oorzakelijk verband aantonen. Daarvoor heb je klinische studies nodig, zoals dit nieuw onderzoek. De positieve resultaten lijken het belang van voeding bij vermoeidheid na borstkanker te bevestigen. Maar daarmee staat nog niet onlosmakelijk vast dat voeding de vermoeidheid kan terugdringen. Het gaat uiteindelijk om een kleine studie van korte duur. Verder moet het mogelijk werkingsmechanisme eerst uitgeklaard worden.

In afwachting hiervan kan het geen kwaad om het vermoeidheidsreductiedieet te volgen. Een voeding rijk aan groenten, fruit, volkoren producten, noten en zaden, met regelmatig een portie vette vis, komt perfect overeen met het voedingsadvies na kanker (3). 

Conclusie

Voeding lijkt een invloed te hebben op vermoeidheid na borstkanker. Of het vermoeidheidsreductiedieet daadwerkelijk het verschil kan maken is niet duidelijk, maar het past wel in de algemene voedingsadviezen na kanker. 

Referenties

(2) George, S. M., Alfano, C. M., Neuhouser, M. L., Smith, A. W., Baumgartner, R. N., Baumgartner, K. B., ... & Ballard-Barbash, R. (2014). Better postdiagnosis diet quality is associated with less cancer-related fatigue in breast cancer survivors. Journal of Cancer Survivorship, 8(4), 680-687.
(3) https://www.kanker.be/pati-ntenhulp/voeding-bij-en-na-kanker/voeding-na-kanker

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief