Nina Van Den Broecke Verschenen op 07/02/2022

In het nieuws

Langzaam eten en goed kauwen zijn populaire adviezen voor wie wil vermageren. Hoe dat kan helpen, is niet helemaal duidelijk. In een nieuwe Japanse studie hebben onderzoekers een van de achterliggende mechanismen verder ontrafeld.

Factcheck

Langzaam eten en goed kauwen hebben een gunstig effect op je gewicht. Dat is al langer bekend, en onderzoekers hebben nu verder uitgezocht hoe dat komt. Hoe langer voedsel in je mond blijft en hoe beter je kauwt, hoe hoger het thermogeen effect van de voeding: dat betekent dat je lichaam meer moeite doet, en dus meer energie nodig heeft, om het voedsel te verwerken. Daardoor verbrand je een klein beetje meer calorieën.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Japanse onderzoekers gingen het effect na van langzaam eten en kauwen op het thermogeen effect van voeding (1). Dat is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om een maaltijd te verwerken. De hypothese van de onderzoekers is dat langzaam eten en goed kauwen ervoor zorgen dat het thermogeen effect stijgt. Deze stijging van het energieverbruik zou het positieve effect op het lichaamsgewicht verklaren.

Om dit te onderzoeken, hebben de wetenschappers een studie opgezet met 3 experimenten:

  • Eerst moesten de deelnemers 200 ml van een drank in teugen van 20 ml opdrinken. Elke teug moesten ze onmiddellijk inslikken. Dit was het controle-experiment.
  • Daarna kregen de deelnemers dezelfde drank. Ditmaal moesten ze elke teug 30 seconden in de mond houden alvorens in te slikken. Met dit experiment simuleerden ze ‘langzaam eten’.
  • Tot slot moesten ze ‘kauwen’ op de drank. Dat komt overeen met langzaam eten en goed kauwen.

Voor en na elk experiment werd het energieverbruik bij de 11 deelnemers gemeten volgens een gestandaardiseerde methode. De analyse van de resultaten toont aan dat het thermogeen effect van de voeding duidelijk verschilde tussen de 3 experimenten. Het thermogeen effect was het laagst bij het controle-experiment en het hoogst bij het derde experiment.

De auteurs concluderen dat het thermogeen effect de positieve impact van langzaam eten en goed kauwen kan verklaren. Daarin zien ze het bewijs dat langzaam eten en goed kauwen wel degelijk een gunstig effect hebben op het lichaamsgewicht.

Bron

(1) Hamada, Y., & Hayashi, N. (2021). Chewing increases postprandial diet-induced thermogenesis. Scientific Reports, 11(1), 1-7.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In een recent overzichtsstudie (systematische review en meta-analyse) hebben onderzoekers de verschillende studies over het verband tussen de snelheid waarmee je eet en je gewicht op een rijtje gezet. In totaal selecteerden ze 21 studies. De conclusie was dat mensen die langzaam eten en goed kauwen minder gewichtsproblemen (een lagere BMI) hebben dan snelle eters (2).

Hoe dat komt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar er zijn verschillende hypothesen:

  • Langzaam eten zou ervoor kunnen zorgen dat je minder calorieën opneemt per maaltijd.
  • Het zou een effect kunnen hebben op de hormonen die betrokken zijn bij honger en verzadiging.
  • Het zou een invloed kunnen hebben op de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om de maaltijd te verwerken (het thermogeen effect van de voeding).

Deze nieuwe studie heeft dit verder onderzocht. De resultaten lijken de hypothese te bevestigen. Ook eerder onderzoek heeft dit aangetoond (3). De verschillen waren echter niet zeer groot en kunnen het positief effect op het lichaamsgewicht maar gedeeltelijk verklaren.

Conclusie

Langzaam eten en goed kauwen hebben een gunstig effect op je gewicht. Dat is al langer bekend, en onderzoekers hebben nu verder uitgezocht hoe dat komt. Hoe langer voedsel in je mond blijft en hoe beter je kauwt, hoe hoger het thermogeen effect van de voeding: dat betekent dat je lichaam meer moeite doet, en dus meer energie nodig heeft, om het voedsel te verwerken. Daardoor verbrand je een klein beetje meer calorieën.

Referenties
  • (2) Kolay, E., Bykowska-Derda, A., Abdulsamad, S., Kaluzna, M., Samarzewska, K., Ruchala, M., & Czlapka-Matyasik, M. (2021, November). Self-Reported Eating Speed Is Associated with Indicators of Obesity in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. In Healthcare (Vol. 9, No. 11, p. 1559). Multidisciplinary Digital Publishing Institute.
  • (3) Hamada, Y., Kashima, H. & Hayashi, N. The number of chews and meal duration affect diet-induced thermogenesis and splanchnic circulation. Obesity (Silver Spring) 22, E62–E69 (2014).
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief