Marleen Finoulst Verschenen op 03/01/2023

In het nieuws

Van krachttraining krijg je niet alleen spierballen, het lijkt ook behoorlijk gezond te zijn. Al met een half uur tot een uur training per week zou je je sterftekans verlagen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Factcheck

Wie zich voorgenomen heeft om dit jaar meer te bewegen, heeft meteen een extra argument om vol te houden. Een nieuwe overzichtsstudie toont dat een uurtje per week krachttraining het risico op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten vermindert. Wanneer je dit combineert met aerobe sporten, zoals wandelen, fietsen, lopen of zwemmen, stijgen je kansen op een langer leven zelfs nog meer.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Meestal focussen studies over de impact van lichaamsbeweging op de gezondheid en de levensverwachting op zogenaamde aerobe sporten zoals lopen, fietsen, zwemmen of wandelen. Over de impact van spierversterkende oefeningen, zoals squats, oefeningen met gewichten of pompen, bestaat er minder onderzoek.

Recent verscheen een overzichtsstudie van 16 studies die de impact van krachttraining op de overleving van gezonde volwassenen onderzocht (1).

 • De onderzoekers volgden de deelnemers tot maximum 25 jaar op.
 • De leeftijd van de deelnemers varieerde van 18 tot 90 jaar.
 • 30 tot 60 minuten spierversterkende oefeningen per week verminderen het risico op vroegtijdig overlijden met 10 tot 20%.

Wie spierversterkende oefeningen deed had minder risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Dit gunstige effect wordt nog groter wanneer je krachttraining combineert met aerobe sporten. Ga je meer dan een uur per week krachttrainen? Dan lijkt het gunstige effect weer af te zwakken.

  Bron
  1. Momma H, Kawakami R, Honda T, et al. Muscle-strengthening activities are associated with lower risk and mortality in major non-communicable diseases: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. British Journal of Sports Medicine 2022;56:755-763.

  Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

  Richtlijnen over beweging en gezondheid bevelen aan om 150 minuten per week fysiek actief te zijn. Dit doe je liefst met een combinatie van aerobe sporten (cardio) en krachttraining. Eerder onderzoek toont aan dat je levensverwachting hierdoor toeneemt.

  Nieuw in deze overzichtsstudie is dat het gunstige effect het grootst is wanneer je tussen 30 en 60 minuten per week krachtoefeningen doet.

  Kwaliteit van de studie
  • De kwaliteit van een overzichtsstudie staat of valt met de kwaliteit van de studies die er in opgenomen werden. Het aantal opgenomen studies (16) was beperkt en een aantal ervan zijn observaties, wat minder betrouwbaar is.
  • Het aantal uren training was meestal gebaseerd op wat de deelnemers zelf rapporteerden. 
  • Ook liepen de resultaten van de afzonderlijke studies soms sterk uiteen. 

  Dit allemaal maakt de uitkomst minder betrouwbaar. Zo is er geen verklaring voor de vaststelling dat het gunstige effect zou verminderen voor wie meer dan 60 minuten krachttraining per week uitvoert. Dit kan te wijten zijn de beperkingen van de studies zelf.

  Het is ook belangrijk om te vermelden dat gezonde beweeggewoonten, zoals een combinatie van aerobe sporten en krachttraining, meestal hand in hand gaat met gezonde leefgewoonten. Sporters zijn vaker mensen die gezonder eten, voldoende slapen, niet roken en geen overgewicht hebben. Ook dat helpt om langer te leven.

  Krachttraining

  Heb je geen fitnessabonnement? Krachttraining kan je ook thuis doen vanuit de zetel: bekijk de tips van gezondleven.be 

  Conclusie

  Wie zich voorgenomen heeft om dit jaar meer te bewegen, heeft meteen een extra argument om vol te houden. Een nieuwe overzichtsstudie toont dat een uurtje per week krachttraining het risico op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten vermindert. Wanneer je dit combineert met aerobe sporten, zoals wandelen, fietsen, lopen of zwemmen, stijgen je kansen op een langer leven zelfs nog meer.

  Gerelateerde richtlijnen
  Gerelateerde nieuwsberichten
  Vond je dit artikel nuttig?
  Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

  Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

  Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

  Ook interessant

  Nieuwsbrief

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief