Patrick Mullie Verschenen op 18/12/2018

In het nieuws

Geef je je darmbacteriën de juiste voeding, dan loop je minder kans op een depressie of angststoornissen. Dat stellen de Zweedse wetenschapsjournalist Henrik Ennart en sterrenkok Niklas Ekstedt in hun bestseller ‘Gelukseten’.

Factcheck

Een gezonde en evenwichtige voeding heeft veel gezondheidsvoordelen, en misschien ook tijdens het herstel van een depressie. Maar dat je door gezond te eten een depressie zou kunnen voorkomen, is nooit aangetoond en weinig geloofwaardig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Australische onderzoekers voerden een studie uit om na te gaan of gezonde voeding een rol speelt in de behandeling van depressieve symptomen (1). Een groep van 67 volwassenen werd verdeeld in twee groepen: 33 personen kregen 7 voedingsinterventies bij diëtisten en 34 personen kregen een sociaal programma. Het doel van dit programma was om de tweede groep evenveel aandacht te schenken als de eerste groep. De voedingsinterventie bestond uit algemene aanbevelingen voor gezonde voeding, met beperking van snacks, frisdranken en andere ongezonde voedingsmiddelen. Vragenlijsten werden gebruikt om een score te geven aan depressieve symptomen.

Na 12 weken daalden de depressieve syptomen merkelijk meer in de groep die voedingsinterventies kreeg in vergelijking met de sociale groep. De auteurs besluiten dat het aanleren van gezonde eetgewoontes deel kan uitmaken van een behandeling van depressie.

Bron

(1) Jacka FN, O'Neil A, Opie R, Itsiopoulos C, Cotton S, Mohebbi M, Castle D, Dash S, Mihalopoulos C, Chatterton ML, Brazionis L, Dean OM, Hodge AM, Berk M. A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the 'SMILES' trial). BMC Med. 2017 Jan 30;15(1):23.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Zoals de auteurs van de studie correct formuleren: gezonde voeding heeft voordelen, misschien ook bij de behandeling van depressie. Deze studie duurde echter slechts 12 weken, en veel meer mensen haakten voortijdig af in de groep met een sociaal programma (9 personen) in vergelijking met de groep met gezonde voeding (2 personen), wat doet vermoeden dat het sociaal programma minder succesvol was. Het is daarom moeilijk om te besluiten of de betere resultaten te wijten waren aan de kwaliteit van de interventie, of door het voedingsschema zelf. Anderzijds kreeg 76% van de deelnemers in de voedingsgroep medicijnen tegen depressieve symptomen, tegenover 62% in de sociale groep.

Het probleem ligt meer bij de weinig kritische verslaggeving van voedingsstudies in het algemeen, wat de geloofwaardigheid van het voedingsonderzoek bij het grote publiek ondermijnt. In de Australische interventiestudie is nergens sprake van darmbacteriën. Een recente meta-analyse over het gebruik van probiotica bij depressieve symptomen kwam tot de volgende conclusie: het heeft geen effect (2). Het is dus zeer voorbarrig om te beweren dat depressie begint in de darmen doordat veel hormonen aangemaakt worden door bacteriën. Deze stelling legt de schuld van de depressie bij het eetgedrag van het slachtoffer, wat zeker geen goede basis is voor herstel.

Conclusie

Een gezonde en evenwichtige voeding heeft veel gezondheidsvoordelen, en misschien ook tijdens het herstel van een depressie. Maar dat je door gezond te eten een depressie zou kunnen voorkomen, is nooit aangetoond en weinig geloofwaardig.

Referenties

(2) Ng QX, Peters C, Ho CYX, Lim DY, Yeo WS. A meta-analysis of the use of probiotics to alleviate depressive symptoms. J Affect Disord. 2018 Mar 1;228:13-19.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief