Marleen Finoulst Verschenen op 09/07/2024

In het nieuws

Paardenmelk en supplementen op basis van paardenmelk worden verkocht tegen uiteenlopende kwalen. Ze zouden de weerstand verhogen, de bijwerkingen van chemotherapie verzachten en zelfs het risico op kanker verminderen. Zowel in België als Nederland zijn diverse paardenmelkerijen actief.

Factcheck

De zogenaamde voordelen van paardenmelk, paardenmelkpoeder of -capsules zijn niet bewezen. De studies waarnaar vaak verwezen wordt, zijn grotendeels afkomstig van Kazachstan, waar gefermenteerde paardenmelk een populaire drank is. Paardenmelk is ook niet gezonder dan koemelk.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In een paardenmelkerij worden merries gemolken. Merries produceren alleen melk wanneer ze een veulen hebben en een melkbeurt levert maar een kwart tot halve liter melk op. De meeste bedrijven met paarden hebben daarom nog andere activiteiten naast de melkerij.

Je kan paardenmelk rauw of gepasteuriseerd kopen. Het wordt ook gevriesdroogd en verwerkt in capsules of verkocht als poeder.

Gezondheidsvoordelen

De melk of de supplementen zouden werken tegen allergieën, vermoeidheid, maag-darmklachten ... Ze zouden je een mooie huid geven en soepele gewrichten. Volgens sommigen verminderen ze zelfs het risico op kanker of beperken ze de bijwerkingen van kankertherapieën.

Nationale drank

In 2020 schreven onderzoekers van de universiteit van Kazachstan dat paardenmelk de bijwerkingen van chemotherapie vermindert. Ze verzamelden borstkankerpatiënten die chemotherapie kregen. Een deel van hen gaven ze paardenmelk, de rest niet. De groep die paardenmelk had gedronken, voelde zich beter (1).

Kazachse onderzoekers zijn ware promotoren van paardenmelkproducten in de media. Studies met paardenmelk komen bijna altijd uit Kazachstan, waar gefermenteerde merriemelk (koumis) populair is. Het wordt beschouwd als de nationale drank.

Bron

(1) Haidar A. Kazakh Doctors Highlight Vast Health Benefits in National Drinks. The Astana Times. 23 april 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Er bestaat weinig degelijk wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsbevorderende effecten van paardenmelk. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn er geen bewijzen dat paardenmelk beschermt tegen kanker (2). Ook andere zogenaamde gezondheidsvoordelen blijven onbewezen.

Rauwe paardenmelk vermijd je best, omdat die besmet kan zijn met ziekmakende bacteriën.

Verschil met koemelk

Paardenmelk bevat minder calorieën en minder calcium dan koemelk, maar bijvoorbeeld meer lactose (suiker), waardoor het zoeter smaakt.

Mensen die allergisch zijn voor koemelk, krijgen soms de raad om paardenmelk te proberen. Voor sommigen helpt dat inderdaad, voor anderen niet. Wie lactose-intolerant is, moet daarentegen zeker geen paardenmelk drinken.

Conclusie

De zogenaamde voordelen van paardenmelk, paardenmelkpoeder of -capsules zijn niet bewezen. De studies waarnaar vaak verwezen wordt, zijn grotendeels afkomstig van Kazachstan, waar gefermenteerde paardenmelk een populaire drank is. Paardenmelk is ook niet gezonder dan koemelk.

Referenties

(2) Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Is paardenmelk gezonder dan koemelk?

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief