Patrick Mullie Verschenen op 02/10/2020

Bewering

Het afgelopen jaar stierven meer mensen door ernstig overgewicht dan door het coronavirus. Preventieve maatregelen dringen zich op, vooral voor jongeren en adolescenten, om deze pandemie af te remmen. 

Factcheck

Internationale onderzoekers berekenden dat de jaarlijkse sterfte door overgewicht en obesitas steeg van 2,2 miljoen in 1990 naar bijna 5 miljoen in 2017. Deze verdubbeling heeft te maken met de groeiende wereldbevolking en met het feit dat steeds meer mensen worstelen met overgewicht en obesitas.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationale groep onderzoekers bestudeerde de invloed van de obesitasepidemie in de wereld op de levenskwaliteit en de levensverwachting van de mensen (1). Ze vergeleken de sterfte en zogenaamde DALY’s door overgewicht en obesitas tussen 1997 en 2017. Een DALY of Disability Adjusted Life Year is een meeteenheid die schade voor de gezondheid weergeeft. Een DALY geeft in dit geval het aantal verloren mensenjaren weer door overgewicht en obesitas.

De sterfte door overgewicht en obesitas steeg van 1,2 miljoen in 1990 naar 2,4 miljoen in 2017 voor vrouwen, en van 1 miljoen tot 2,3 miljoen voor mannen. Dat betekent dat er in totaal in 2017 bijna 5 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van overgewicht en obesitas op hun gezondheid.

De verloren levensjaren stegen van 65 miljoen in 1997 naar 148 miljoen in 2017! Opmerkelijk is dat de sterfte door hart- en vaatziekten daalde met 5%, maar de sterfte door diabetes steeg met 70%, en die door kanker met 24%.

De onderzoekers besluiten dat overgewicht en obesitas een serieuze impact hebben op de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Bron

(1) Dai H, Alsalhe TA, Chalghaf N, et al. The global burden of disease attributable to high body mass index in 195 countries and territories, 1990-2017: An analysis of the Global Burden of Disease Study. PLoS Med. 2020 Jul 28;17(7):e1003198.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De stijging van de sterfte en van de DALY’s tussen 1997 en 2017 valt voor een groot deel te verklaren door de stijging van de wereldbevolking in het algemeen, en door een stijging van overgewicht en obesitas in de wereld (2).

Wereldwijd zijn er nu op minder dan een jaar 1 miljoen doden door het coronavirus, een cijfer dat vele malen hoger zou liggen zonder preventieve maatregelen. Het aantal doden door overgewicht en obesitas op één jaar tijd ligt wereldwijd vijfmaal hoger: preventieve maatregelen dringen zich op, zoals minder en anders consumeren. Dergelijke maatregelen hebben uiteraard gevolgen voor onze economie, zoals trouwens ook de corona-aanpak de groei van de economie afremde. Minder consumeren en meer onbewerkt voedsel kopen met minder calorieën brengt minder op voor de voedingsindustrie. Onze voorouders gingen naar de winkel voor aardappelen, bloemkool en kip, en niet voor kant-en-klaar-gerechten, frisdranken en snacks met veel meer calorieën (en hogere winstmarges). Maar een jaarlijks verlies van bijna 148 miljoen productieve levensjaren heeft eveneens een ernstige impact op het economische leven.

Een van de meest indrukwekkende studies over overgewicht en obesitas verscheen in 2005 (3). De onderzoekers kwamen toen tot de conclusie dat, als de huidige trend in overgewicht en obesitas doorzet, de volgende generatie dan voor het eerst in tweehonderd jaar minder lang zou kunnen leven dan de vorige. Mensen met obesitas leven vijf tot twintig jaar minder lang. Het is hoog tijd voor structurele maatregelen om ook deze epidemie aan te pakken, zoals ongezonde voeding duurder en gezonde voeding goedkoper maken, en meer bewegen op school.

Conclusie

Internationale onderzoekers berekenden dat de jaarlijkse sterfte door overgewicht en obesitas steeg van 2,2 miljoen in 1990 naar bijna 5 miljoen in 2017. Deze verdubbeling heeft te maken met de groeiende wereldbevolking en met het feit dat steeds meer mensen worstelen met overgewicht en obesitas.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief