Patrick Mullie Verschenen op 23/04/2020

In het nieuws

Experts waarschuwden al bij de start van de eerste lockdown voor een toename van huiselijk geweld, en die vrees lijkt nu uit te komen. Bij 1712, de hulplijn voor slachtoffers van geweld, zien ze het aantal meldingen fors toenemen.

Factcheck

Door de afzondering en de stress tijdens deze lockdown verhoogt het risico op huiselijk geweld, zeker als de alcoholconsumptie eveneens stijgt. Een jaar na de start van de pandemie, waren er inderdaad meer aangiften van huiselijk geweld bij samenwonende volwassenen.


Wie slachtoffer, dader of getuige is van geweld, kan telefonisch contact opnemen met 1712 of via de website 1712.be.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Australische onderzoekers gingen in een literatuurstudie na of het risico op huiselijk geweld stijgt tijdens een lockdown (1). Ze kwamen tot de conclusie dat maatschappelijke onzekerheid, minder sociale ondersteuning en controle kunnen leiden tot een stijging van geweld, zeker in onstabiele huiselijke situaties. Dit waren enkele bevindingen:

  • In Australië daalde de algemene criminaliteit tijdens de lockdown met 40%, terwijl oproepen voor huiselijk geweld stegen met 5%. Google Australië registreerde een stijging van 75% van zoekacties naar hulp bij huiselijk geweld.
  • In Wuhan, waar de pandemie begon, waren er in februari 2020 driemaal meer gevallen van huiselijk geweld vergeleken met het jaar voordien.
  • In Frankrijk stegen de meldingen van huiselijk geweld met 32 tot 36%.

De onderzoekers besluiten dat leven in afzondering, geassocieerd met psychische en economische stressfactoren, samen met alcoholconsumptie, kan leiden tot explosieve situaties. In Australië steeg de verkoop van alcohol opmerkelijk genoeg met 36%, terwijl restaurants en pubs gesloten zijn.

Ook in België nam huiselijk geweld toe. In maart gaf 6 procent van de ­samenwonende volwassenen aan slachtoffer te zijn van huiselijk geweld, en bij een op de drie slachtoffers gebeurt dat meer dan gewoonlijk (2).

In België zijn apotheken meldpunten voor huiselijk geweld, en in noodsituaties gebruiken ze het codewoord ‘masker 19’. Als je slachtoffer bent van huiselijk geweld, kun je naar een apotheek gaan en het codewoord gebruiken. De apotheker meldt dat het materiaal moet besteld worden. Je geeft je naam en adres op voor een thuislevering, en de apotheker belt de hulpverleners van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) via de hulplijn 1712. De hulpverleners bieden ondersteuning en lichten indien nodig de politie in.

Bron

(1) Usher K, Bhullar N, Durkin J, et al. Family violence and COVID-19: Increased vulnerability and reduced options for support. Int J Ment Health Nurs. 2020 Apr 20.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Veel kennis en wetenschap over de huidige coronacrisis steunen op kleine onderzoeken en peilingen. Bij het vorderen van de pandemie  brengen wetenschappelijke studies en enquêtes een beter inzicht over de gevolgen. 

In april 2021 bevestigde een enquête van Sciensano over de mentale impact van de crisis een toename van huiselijk geweld (2).

Topmensen van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben eveneens de aandacht gevestigd op het feit dat vrouwen en meisjes wereldwijd in kwetsbare posities terechtkomen. Ook op 1712, de hulplijn voor slachtoffers van geweld, stijgt het aantal meldingen. Exacte cijfers zijn er echter nog niet voorhanden.

Conclusie

Door de afzondering en de stress tijdens deze lockdown verhoogt het risico op huiselijk geweld, zeker als de alcoholconsumptie eveneens stijgt. Een jaar na de start van de pandemie, waren er inderdaad meer aangiften van huiselijk geweld bij samenwonende volwassenen.


Wie slachtoffer, dader of getuige is van geweld, kan telefonisch contact opnemen met 1712 of via de website 1712.be.

Referenties

(2)https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/report7_covid-hs_nl.pdf

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief