Julie Van Goethem Verschenen op 04/07/2024

In het nieuws

De gezonde bacteriën in onze darmen kunnen een invloed hebben op onze mentale gezondheid, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië. Dat schrijft Het Belang van Limburg op 27 juni 2024. Mensen met een hoge veerkracht hadden minder darmontstekingen en waren minder angstig en depressief. Deze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Factcheck

Er is geen bewijs dat gezonde darmbacteriën direct verantwoordelijk zijn voor meer veerkracht en een betere mentale gezondheid. Het is nog lang niet duidelijk of het microbioom in onze darmen een invloed heeft op stress of mentale aandoeningen kan veroorzaken, en hoe dat dan zou komen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het onderzoek waar Het Belang van Limburg over schrijft, werd uitgevoerd aan de universiteit van Californië (1). De onderzoekers gingen na of je aan de hand van factoren zoals de bacteriën in je darmen kan voorspellen wie een hoge veerkracht heeft

Een hoge veerkracht betekent dat je goed met stress en tegenslagen omgaat en dat je er snel van herstelt. Dat lukt minder goed als je een lage veerkracht hebt.

Meer dan 100 mensen, die geen mentale gezondheidsproblemen hadden, werden onderzocht. Ze werden verdeeld in twee groepen: mensen met een hoge veerkracht en mensen met een lage veerkracht. Dat gebeurde aan de hand van de Connor-Davidson Resilience Scale. Dat is een veelgebruikte schaal die iemands veerkracht tegen stress meet. Van beide groepen werden hersenscans genomen en werd de stoelgang onderzocht.

De onderzoekers ontdekten dat de mensen met een hoge veerkracht:

  • darmbacteriën hadden die minder in verband gebracht worden met darmontstekingen;
  • minder angstig of depressief waren;
  • hun hersenen anders functioneerden dan die van mensen met een lage veerkracht.

Dit onderzoek suggereert dat een gezond darmmicrobioom (het geheel van micro-organismen in onze darmen, zoals bacteriën) belangrijk is voor veerkracht tegen stress. In de toekomst zouden gezonde darmbacteriën zo als behandeling kunnen dienen in de geestelijke gezondheidszorg.

Bron

(1) LLA. Studie: “Gezonde bacteriën in onze darmen hebben invloed op mentale gezondheid”. Het Belang van Limburg. 27 juni 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Geen bewijs dat bacteriën veerkracht vergroten

De conclusie dat gezonde darmbacteriën helpen om veerkrachtiger te zijn en zo stress te verminderen, is niet juist. We zien alleen een correlatie (een samenhang of verband) tussen mensen met een hogere veerkracht en darmbacteriën die minder darmontstekingen zouden geven. Waarom die samenhang er is, weten we niet. We kunnen dus niet concluderen dat deze darmbacteriën helpen om de veerkracht te vergroten. Dat is nog verre van bewezen.

Het is wel bewezen dat onze darmen en hersenen elkaar beïnvloeden en dat beide kunnen reageren op stress (2). Daarover wordt al jaren onderzoek gevoerd, met focus op de bacteriën in onze darmen.

Het is fascinerend onderzoek, maar ook complex. Er worden vaak ingewikkelde modellen gebruikt om te begrijpen hoe darmbacteriën alle processen in ons lichaam kunnen beïnvloeden. Tot nu toe weten we echter nog veel niet over dat onderwerp (3).

Nog veel onderzoek nodig

In de toekomst is er dus nog veel onderzoek nodig om te begrijpen hoe de darm-hersenverbinding precies werkt en hoe darmbacteriën invloed kunnen hebben op stress (2). Pas als we die complexe communicatie volledig begrijpen, kunnen wetenschappers behandelingen beginnen te ontwikkelen om stress te verminderen en de mentale gezondheid te verbeteren die zich zowel op onze darmen als op onze hersenen richten. Zover zijn we nog niet.

Belangrijk onderzoek

Deze Amerikaanse studie is onderdeel van een recent en groter onderzoek dat bestudeert hoe darmgezondheid en mentale gezondheid elkaar beïnvloeden.

Dit onderzoek is zeker relevant, omdat stress schadelijk is voor onze gezondheid. Het leidt bijvoorbeeld tot een verhoogd risico op hartziekten en het kost de samenleving veel geld. Het is daarom essentieel om manieren te vinden om onze veerkracht tegen stress te verhogen (2).

Commerciële belangen

Let op: De zoektocht naar een verband tussen darmbacteriën en mentale gezondheid heeft ook commerciële redenen. Het zou maar al te interessant zijn voor de voedings- en farmaceutische industrie als je met een drinkyoghurt verrijkt met ‘gezonde’ bacteriën of met probiotica minder depressief of angstig zou worden (2).

Conclusie

Er is geen bewijs dat gezonde darmbacteriën direct verantwoordelijk zijn voor meer veerkracht en een betere mentale gezondheid. Het is nog lang niet duidelijk of het microbioom in onze darmen een invloed heeft op stress of mentale aandoeningen kan veroorzaken, en hoe dat dan zou komen.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief