Patrick Mullie Verschenen op 29/08/2023

In het nieuws

Noorse en Amerikaanse wetenschappers hebben een genetisch verband ontdekt tussen het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en een slechte mentale gezondheid. Prikkelbare darmen en stress, depressie of schizofrenie kennen dus misschien wel dezelfde genetische oorsprong. Maar liefst 10 procent van de Belgische bevolking kampt met het PDS en misschien ook tegelijkertijd met een slechte mentale gezondheid.

Factcheck

Wetenschappers vinden een gedeeltelijke overlap in stukken genetische code die verband in gebracht worden met zowel prikkelbaredarmsyndroom als bepaalde psychiatrische aandoeningen, zoals angst, depressie en schizofrenie. Uit dergelijk onderzoek kan je geen conclusies trekken. Wel verdient het verder aandacht in onderzoek, maar het is nog veel te vroeg om te spreken van een verband tussen darmproblemen en mentale aandoeningen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De krant Het Laatste Nieuws van 24 augustus 2023 berichtte over een nieuw onderzoek over een mogelijk verband tussen het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en mentale problemen (1). Volgens onderzoekers die al jaren naar het verband zoeken tussen darmen en hersenen, zouden overeenkomstige genetische eigenschappen aan de basis liggen van beide gezondheidsproblemen.

Voor hun nieuwe studie (2) gebruikten de wetenschappers genetische gegevens van verschillende deelnemers aan andere cohortstudies. 

  • De onderzoekers vergeleken de genetische afdruk van personen met PDS en personen met mentale problemen
  • Ze vonden in het genetisch materiaal een gedeeltelijke overlap tussen genetische varianten die het risico op PDS verhogen en genetische varianten die in verband gebracht worden met angststoornis, ernstige depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie
  • De genetische combinaties die het risico op PDS verhogen, overlapten voor een deel met de genetische combinaties die het risico op bepaalde mentale klachten verhogen. 
  • Volgens de onderzoekers kan deze kennis leiden tot de ontwikkeling van individuele behandelingsmethoden voor PDS.
Bron

(1) Wie last heeft van prikkelbare darmen kan ook problemen ondervinden met mentale gezondheid. Wetenschap & Planeet. Het Laatste Nieuws, 24 augustus 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De ontrafeling van het verband tussen darmproblemen en het brein is een boeiend onderzoeksthema, dat dikwijls gepaard gaat met zeer ingewikkelde schema’s over hoe het zou kunnen werken. In werkelijkheid weten we er tot op heden echter weinig over. 

Dat er zo ijverig naar gezocht wordt, heeft ook commerciële redenen

  • Stel je voor dat je door je darmgezondheid te beïnvloeden, met drinkyoghurts bijvoorbeeld, mentale problemen zou kunnen verzachten. Drinkyoghurts verrijkt met bacteriële stammen (probiotica) bestaan al bijna 100 jaar, maar hebben nog niet veel bewezen. Met uitzondering van een gunstige invloed bij antibioticatherapie en diarree, blijft het gissen naar gunstige effecten. Daarom maken sommige bedrijven die probiotica produceren, gebruik van vage beweringen, zoals past in een gezonde levensstijl en ondersteunt de immuniteit.
  • In het verleden werd zelfs al een 'slimmedarmendieët' opgesteld, die als doel had het microbioom te herstellen omdat depressies zouden ontstaan in de darmen (3). Ook hier was het wetenschappelijk bewijs zeer teleurstellend.

Conclusie

Wetenschappers vinden een gedeeltelijke overlap in stukken genetische code die verband in gebracht worden met zowel prikkelbaredarmsyndroom als bepaalde psychiatrische aandoeningen, zoals angst, depressie en schizofrenie. Uit dergelijk onderzoek kan je geen conclusies trekken. Wel verdient het verder aandacht in onderzoek, maar het is nog veel te vroeg om te spreken van een verband tussen darmproblemen en mentale aandoeningen.

Referenties
  • (2) Tesfaye M, Jaholkowski P, Hindley GFL, et al. Shared genetic architecture between irritable bowel syndrome and psychiatric disorders reveals molecular pathways of the gut-brain axis. Genome Med. 2023 Aug 1;15(1):60.
  • (3) Ontstaat een depressie in de darmen? · Gezondheid en wetenschap
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief