bewerkt door Amber Parada Delgado Verschenen op 10/10/2022

In het nieuws

Op 10 oktober is het Werelddag Geestelijke Gezondheid. Het thema van dit jaar is ‘samen veerkrachtig’. Daarom verzamelden we enkele wetenschappelijk onderbouwde tips om je mentale veerkracht te versterken.

Factcheck

Dagelijks een halfuurtje wandelen, minstens 20 minuten in een park vertoeven, mindfulness toepassen of naar natuurgeluiden luisteren hebben allemaal een positieve invloed op je (mentale) gezondheid.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

1. Natuurgeluiden kunnen een positieve impact op je gezondheid hebben

Natuurgeluiden lijken een positief effect te hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Hoe vaak en hoelang je ze moet horen om dat effect te bereiken, is niet duidelijk. In afwachting van harde bewijzen kan het natuurlijk geen kwaad om tijdens een wandeling te genieten van het getjilp van vogels of het geluid van een stromend beekje.

(1) https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/natuurgeluiden-hebben-mogelijk-een-positieve-impact-op-je-gezondheid

2. Wandelen versterkt je mentale veerkracht

  Dagelijks een halfuurtje wandelen verbetert je mentaal welzijn en vermindert je risico op een depressie. Het type sport en de intensiteit doen er niet toe. Het effect van wandelen op je mentale veerkracht is vergelijkbaar met dat van lopen of fietsen. Het belangrijkste is om het gewoon te doen en vol te houden.

  (2) https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/verhoogt-wandelen-de-mentale-veerkracht

  3. Mindfulness heeft een gunstig effect op verschillende mentale problemen

   Meditatie lijkt een veelbelovende toekomst te hebben, al staat het onderzoek naar de meest werkzame technieken en naar de effecten ervan op je hersenen nog in de kinderschoenen. De best onderzochte meditatietechniek is mindfulness: het kan herval van depressie verminderen en heeft een gunstig effect op een aantal andere mentale problemen.

   (3) https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/is-meditatie-heilzaam

   4. Verblijven in de natuur ontspant en ontstresst

    Onderzoekers stelden vast dat mensen die minstens 20 minuten in een park vertoeven zich ietsje beter gaan voelen. Of het ene met het andere te maken heeft, kon deze studie niet aantonen: daarvoor waren er te veel beperkingen. Toch weten we uit ander en beter onderzoek dat in de natuur verblijven ontspant en ontstresst.

    (4) https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/word-je-vrolijk-van-een-bezoek-aan-het-park

    Bron

     

    Wat weten we momenteel?

    Meer info, tips en acties vind je op https://www.samenveerkrachtig.be/.

    Conclusie

    Dagelijks een halfuurtje wandelen, minstens 20 minuten in een park vertoeven, mindfulness toepassen of naar natuurgeluiden luisteren hebben allemaal een positieve invloed op je (mentale) gezondheid.

    Vond je dit artikel nuttig?
    Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

    Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

    Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

    Nieuwsbrief

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief