Marleen Finoulst Verschenen op 27/03/2020

In het nieuws

Wandelen is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Een regelmatige wandeling in de frisse buitenlucht helpt ons om de dag goed doorkomen.

Factcheck

Dagelijks een halfuurtje wandelen verbetert het mentale welzijn en vermindert het risico op een depressie. Het type sport en de intensiteit doen er niet toe. Het effect van wandelen op de mentale veerkracht is vergelijkbaar met dat van lopen of fietsen. Het belangrijkste is om het gewoon te doen en vol te houden.

Meer tips vind je hier https://sporza.be/nl/categorie/blijf-sporten/

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De coronamaatregelen van de overheid zorgen voor veel stress. Een belangrijke remedie om tijdens de thuisisolatie je mentale veerkracht op peil te houden, is naar buiten gaan om te gaan wandelen, een toertje te joggen of te fietsen.

Sportartsen roepen op om voldoende te bewegen en wijzen erop dat dit wonderen kan doen voor je mentale weerbaarheid (1). Wanneer we buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen en lopen beperken, kunnen we ons verwachten aan een golf van psychische problemen. Door te bewegen zouden we weerbaar blijven en minder risico lopen op een depressie.

Bron

(1) https://sporza.be/nl/2020/03/13/sportartsen-roepen-op-om-te-blijven-bewegen-anders-hebben-we-ander-p...

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er bestaat veel onderzoek naar de impact van lichaamsbeweging op het mentale welzijn. Doorgaans wijzen deze studies op een gunstige invloed. Volgens een overzichtsstudie van 49 observatiestudies met betrekking tot 266.000 mensen van alle leeftijden is sporten goed voor het humeur en vermindert het het risico op een depressie.

Een zeer grote studie met meer dan 1,2 miljoen volwassen Amerikanen bevestigt dat regelmatig bewegen, drie tot vijf keer per week gedurende 30 tot 45 minuten, het mentale welzijn duidelijk verbetert. Bovendien is dat effect vergelijkbaar voor alle sporten, ongeacht de intensiteit. Wandelen is net zo goed voor de mentale weerbaarheid als fietsen of lopen (2).

Toch is het moeilijk om zwart op wit te bewijzen dat regelmatig bewegen de oorzaak is van een betere veerkracht. Mogelijk zijn mensen die zich goed in hun vel voelen gemakkelijker in staat om meer te bewegen.

Een zeldzaam prospectief onderzoek onderzocht bij een grote groep mensen gedurende dertien jaar wie van hen een ernstige depressie ontwikkelde. Die studie versterkt de aanwijzing dat bewegen werkt: deelnemers die minstens 150 minuten per week actief waren, ontwikkelden minder vaak een ernstige depressie in vergelijking met diegenen die minder bewogen (3).

Overigens is regelmatig bewegen niet alleen een aanrader voor het mentale welzijn, maar vermindert het ook het risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, een hoge bloeddruk en diabetes.

Conclusie

Dagelijks een halfuurtje wandelen verbetert het mentale welzijn en vermindert het risico op een depressie. Het type sport en de intensiteit doen er niet toe. Het effect van wandelen op de mentale veerkracht is vergelijkbaar met dat van lopen of fietsen. Het belangrijkste is om het gewoon te doen en vol te houden.

Meer tips vind je hier https://sporza.be/nl/categorie/blijf-sporten/

Referenties

(2) Chekroud S et al. Association between physical exercise and mental health in 1·2 million individuals in the USA between 2011 and 2015: a cross-sectional study. Lancet Psychiatry 2018;9:739-746

(3) Hallgren M et al. Prospecitive associations between physical activity and clinical diagnosed major depressive disorder in adults. Preventive Medicine 2019;11:38-43

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief