Nina Van Den Broecke Verschenen op 12/03/2019

In het nieuws

Eieren die jarenlang in het verdoemhoekje zaten, wisselen nu van gezondheidskamp: één ei per dag zou de kans op diabetes verkleinen.

Factcheck

Of eieren de kans op diabetes verkleinen of verhogen, maakt deze studie niet duidelijk. De kans dat één enkel voedingsmiddel een groot verschil maakt voor de gezondheid, is klein.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In een poging om het verband tussen eieren en diabetes te verklaren, hebben Finse onderzoekers het bloed van 239 mannen in detail onderzocht (1). Bij aanvang van de studie had geen enkele man diabetes. Op dat moment werd bloed afgenomen en een voedingsdagboek bijgehouden. Ook andere relevante medische en persoonsgegevens werden verzameld. De mannen werden gemiddeld 19,3 jaar gevolgd. Op geregelde tijdstippen werd nagegaan wie diabetes ontwikkelde. De onderzoekers hoopten om verschillen te zien in het bloedprofiel tussen de mannen die veel eieren aten en al dan niet diabetes ontwikkelden en mannen die weinig eieren aten en in welke mate zij diabetes kregen. De analyse van de resultaten toont aan dat er slechts weinig significante verschillen waren in bloedprofiel tussen de verschillende groepen mannen.

Bron

(1)Noerman, S., Kärkkäinen, O., Mattsson, A., Paananen, J., Lehtonen, M., Nurmi, T., ... & Virtanen, J. K. (2018). Metabolic Profiling of High Egg Consumption and the Associated Lower Risk of Type 2 Diabetes in Middle‐Aged Finnish Men. Molecular nutrition & food research, 1800605.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De Finse onderzoekers gingen er van uit dat eieren de kans op diabetes verlagen. Ze baseren zich hiervoor op de resultaten van een grote Finse studie (2). Hieruit bleek dat de mannen die het meest eieren aten, minder kans hadden op diabetes. Er bestaat hier echter geen consensus over. Uit een meta-analyse van studies naar het verband tussen eiconsumptie en de kans op diabetes bleek dat meer dan 3 eieren per week mogelijk de kans op diabetes licht verhogen. Dit verband werd alleen vastgesteld in Amerikaanse studies (3) en niet in onderzoek bij Aziaten of Europeanen (4). De toenmalige onderzoekers stelden dat er meer goed uitgevoerd onderzoek nodig is om uitsluitsel te kunnen geven.

Deze nieuwe studie draagt hier niet echt aan bij. De resultaten tonen geen grote verschillen in het bloedprofiel tussen personen die veel of weinig eieren eten. Bovendien kunnen de onderzoekers niet aantonen dat de verschillen effectief te wijten zijn aan het verschil in eiconsumptie. Er waren namelijk meer verschillen tussen de groepen. Zo namen de mannen die veel eieren aten, onder andere meer energie en vet in. En hadden ze een lagere inname van koolhydraten en vezels. Informatie over de voedselconsumptie van de deelnemers werd slechts op één moment verzameld. En er werd slechts één keer bloed onderzocht. Dit zijn bijkomende minpunten van de studie.

Conclusie

Of eieren de kans op diabetes verkleinen of verhogen, maakt deze studie niet duidelijk. De kans dat één enkel voedingsmiddel een groot verschil maakt voor de gezondheid, is klein.

Referenties

(2)Virtanen, J. K., Mursu, J., Tuomainen, T. P., Virtanen, H. E., & Voutilainen, S. (2015). Egg consumption and risk of incident type 2 diabetes in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. The American journal of clinical nutrition, 101(5), 1088-1096.

(3)Djoussé L, Khawaja O & Gaziano J (2016). Egg consumption and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of prospective studies. American Journal of clinical nutrition. First published January 6, 2016, doi: 10.3945/ajcn.115.119933

(4)Wallin A, Forouhi N, Wolk A, Larsson S (2016). Egg consumption and risk of type 2 diabetes: a prospective study and dose–response meta-analysis. Diabetologia. DOI 10.1007/s00125-016-3923-6

Zijn eieren gezond?

Eieren eten heeft geen aangetoonde voor-of nadelen voor je gezondheid. 

Je vindt eieren in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek terug. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen (vnl. eiwitten en vet) en bevatten veel vitamines (B12, D, A, B2) en mineralen (fosfor, seleen, ijzer, zink). Prima vleesvervangers dus, nog meer als je ze combineert met peulvruchten. 

Maar overdrijf ook niet: meer dan 6 eieren per week is wat van het goede teveel.

Meer weten?
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief