Cebam Verschenen op 16/03/2018

In de media

Nieuw onderzoek suggereert dat een baby minder kans loopt om een allergie te ontwikkelen als de moeder tijdens de zwangerschap visoliesupplementen en probiotica inneemt.

Factcheck

Deze onnauwkeurige studie suggereert dat zwangere vrouwen via probiotica en visoliesupplementen het risico op allergie bij hun baby kunnen verminderen, maar de associaties zijn zeer zwak en veeleer toevallige vondsten. Wie zwanger is, probeert best zo gezond mogelijk te eten. Op foliumzuur na zijn geen supplementen nodig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers verzamelden alle studies die van 1965 tot 2013 werden gevoerd over de impact van zuigelingenvoeding (zowel borst- als flesvoeding) en voedingsgewoonten van de moeder op het voorkomen van allergieën bij de zuigeling. Voor hun overzichtsstudie analyseerden ze 433 studies met in totaal meer dan 1,5 miljoen participanten (1).

De onderzoekers vonden volgende associaties: zuigelingen die probioticasupplementen hadden gekregen via toevoegingen aan kunstmelk of omdat de moeder in de zwangerschap probiotica had ingenomen, hadden 22% minder kans op eczeem. Zuigelingen van moeders die tijdens de zwangerschap visoliesupplementen hadden ingenomen, hadden 31% minder kans op overgevoeligheid voor eieren. Kinderen die borstvoeding kregen, hadden minder kans op een piepende ademhaling (soms een voorloper van astma).

De onderzoekers besluiten dat sommige supplementen, zoals visolie en probiotica, mogelijk het risico op allergie bij kinderen verminderen.

Bron

(1) Garcia-Larsen V, Ierodiakonou D, Jarrold K, et al. Diet during pregnancy and infancy and risk of allergic or autoimmune disease: A systematic review and meta-analysisPLOS Medicine. Published online February 28 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers geven geen informatie over de hoeveelheid supplementen, noch over de vorm. Yoghurt kan probiotica bevatten en veel zwangere vrouwen eten yoghurt. Bovendien zijn de gevonden associaties zeer bescheiden. Probioticainname zou leiden tot 44 allergiegevallen minder per 1.000 kinderen en visoliecapsules tot 31 gevallen minder per 1.000 kinderen. Aanleg voor allergie werd bepaald door de baby’s te testen op gevoeligheid voor eieren, wat een voorloper kan zijn van allergie, maar niet steeds tot allergie leidt.

De studie vertoont veel onnauwkeurigheden en laat veel vragen open. Over het dieet van de moeders, over genetische aanleg en omgevingsfactoren (luchtvervuiling bijvoorbeeld) zijn er geen gegevens. De indruk bestaat dat de studie vrouwen kan aanzetten tot meer consumptie van visolie en probiotica, terwijl hier geen enkele basis voor is. Wie gezond zwanger wil zijn, eet best zo gezond mogelijk. Foliumzuur is het enige supplement dat aanbevolen wordt en daar verandert deze studie niets aan.

Correcte info vind je op http://www.gezondzwangerworden.be/.

Conclusie

Deze onnauwkeurige studie suggereert dat zwangere vrouwen via probiotica en visoliesupplementen het risico op allergie bij hun baby kunnen verminderen, maar de associaties zijn zeer zwak en veeleer toevallige vondsten. Wie zwanger is, probeert best zo gezond mogelijk te eten. Op foliumzuur na zijn geen supplementen nodig.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/probiotics-and-fish-oil-pregnancy-may-reduce-allergies-c...

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief