Marleen Finoulst Verschenen op 06/02/2023

In het nieuws

Waterstofperoxide is volgens een Amerikaanse arts een van de meest natuurlijke, gezonde en goedkope manieren om verkoudheden, griep en andere infecties te voorkomen. Op diverse socialemediakanalen adviseren hij en zijn aanhangers om verdund waterstofperoxide in te ademen via een vernevelaar. Is dat wel verstandig?

Factcheck

Een verdunde oplossing met 3% waterstofperoxide schakelt ongewenste virussen en bacteriën uit. Dat klopt, maar de oplossing inhaleren doodt alle virussen en bacteriën, ook de ‘goede’. Het irriteert je luchtwegen en kan in het ergste geval ernstige longschade veroorzaken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens de Amerikaanse gewezen hartspecialist Thomas Levy, die zijn carrière over een andere boeg gooide en zich verdiepte in de niet-conventionele orthomoleculaire therapie, kan een verdunde vorm van waterstofperoxide inhaleren virussen en bacteriën doden (1). Van zodra je je verkouden of grieperig begint te voelen, zou je volgens hem moeten ingrijpen met waterstofperoxide.

Waterstofperoxide is een krachtig ontsmettingsmiddel en ontvlekker. Een oplossing met 3% waterstofperoxide inhaleren zou je luchtwegen en longen ‘zuiveren’. Half januari werd deze boodschap verspreid via diverse socialemediakanalen.

Bron

(1) Thomas Levy, Rapid Virus Recovery. https://rvr.medfoxpub.com/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Waterstofperoxide heeft een zekere antimicrobiële werking: het kan bacteriën, virussen en schimmels doden. Daarom wordt het ook gebruikt als ontsmettingsmiddel om hardnekkig vuile objecten te poetsen.

Waterstofperoxide, zelfs in sterk verdunde vorm, schakelt echter niet alleen ziekmakende microben uit. Het doodt ook de bacteriën die je nodig hebt en het omgevende gezonde weefsel. Het vernevelen of drinken kan je gezondheid schaden:

  • De voorgestelde oplossing van 3% waterstofperoxide kan je luchtwegen irriteren, en soms je huid of ogen (als de damp in je ogen komt).
  • Hogere concentraties kunnen je longen ernstig beschadigen, met mogelijk een longontsteking als gevolg (2).

Conclusie

Een verdunde oplossing met 3% waterstofperoxide schakelt ongewenste virussen en bacteriën uit. Dat klopt, maar de oplossing inhaleren doodt alle virussen en bacteriën, ook de ‘goede’. Het irriteert je luchtwegen en kan in het ergste geval ernstige longschade veroorzaken.

Referenties

(2) https://healthfeedback.org/claimreview/inhaling-hydrogen-peroxide-to-counter-pathogens-is-dangerous/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief