bewerkt door Sanne Boonen Verschenen op 24/12/2018

In het nieuws

Zwemmen, wandelen en naar de fitness gaan, zou volgens een nieuwe overzichtsstudie even werkzaam zijn als bloeddrukverlagers. Een extra reden om meer beweging tot een van je goede voornemens te maken?

Factcheck

Regelmatig bewegen is goed voor mensen met een hoge bloeddruk. Vooral de combinatie van krachtoefeningen en uithoudingssport verlaagt de bloeddruk met ongeveer 9 mmHg, besluiten onderzoekers. Een bovendruk van 150 zakt dan naar 141 bijvoorbeeld, of van ‘15’ naar ’14,1’. Dat is niet altijd voldoende om bloeddrukverlagende pillen achterwege te laten, maar mogelijk kan wel de dosis verlaagd worden. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van een aantal universiteiten in Engeland, de Verenigde Staten en Zwitserland wilden de effecten van beweegprogramma’s en bloeddrukverlagende medicijnen met elkaar vergelijken (1). Ze selecteerden hiervoor 391 studies die ofwel de effecten van bloeddrukverlagers en placebo ofwel de effecten van wel of geen beweegprogramma vergeleken. In 194 studies met in totaal 29.281 deelnemers werd er gekeken naar de effecten van 5 verschillende bloeddrukverlagers.

De deelnemers die de medicijnen kregen, hadden een gemiddelde bloeddrukdaling van 8,8mmHg (bijv. van 150 naar 141,2mmHg). Hiernaast vond men 197 studies met 10.461 deelnemers die ofwel een beweegprogramma kregen met uithoudingsoefeningen (wandelen, joggen, zwemmen), ofwel weerstandoefeningen (krachttraining zoals gewichtheffen), ofwel een combinatie van de twee. De 3.508 deelnemers met een hoge bloeddruk die het oefenprogramma deden, hadden een vergelijkbare bloeddrukdaling, namelijk een daling van 8,96mmHg. Een combinatie van krachtoefeningen en uithouding bleek het meest effectief om de bloeddruk te doen dalen. Je bloeddruk zakt dan bijv. van 140 naar 131 mmgHg, of van ‘14’ bovendruk naar ’13,1’ bovendruk).

Bron

(1) Naci H, Salcher-Konrad, Dias S, et al. How does exercise treatment compare with antihypertensive medications? A network meta-analysis of 391 randomised controlled trials assessing exercise and medication effects on systolic blood pressure British Journal of Sports Medicine. Published online December 18 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een inactieve en zittende levensstijl draagt bij tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Regelmatig matig intensieve fysieke activiteit heeft een positief effect op risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoge cholesterol en de ontwikkeling van diabetes type 2.

Deze overzichtsstudie voegt zich bij het bestaande bewijs dat beweging een krachtige manier is om je bloeddruk te verlagen of onder controle te houden. Enige nadeel is dat er geen studies waren die een beweegprogramma rechtstreeks met medicijnen vergeleken. Het wil dus niet zeggen dat je zomaar je bloeddrukverlagers mag stoppen zonder advies van je arts. Wel kan je in overleg een beweegprogramma starten en kijken wat het effect is op de bloeddruk. Als dit programma vervolgens volgehouden kan worden, is de kans groot dat de medicatie in dosis verlaagd kan worden of soms zelfs volledig gestopt kan worden. Eens aan de pillen, altijd aan de pillen, hoeft dus niet altijd waar te zijn.

Vind je het moeilijk om een beweegprogramma vol te houden, dan zijn er speciale Beweging Op Verwijzing-coaches die je daarbij kunnen helpen. Na een controle bij je huisarts, kan je met een verwijsbrief bij zo’n beweegcoach terecht. Bewegen op Verwijzing, een initiatief met steun van de Vlaamse Overheid, helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven.

Conclusie

Regelmatig bewegen is goed voor mensen met een hoge bloeddruk. Vooral de combinatie van krachtoefeningen en uithoudingssport verlaagt de bloeddruk met ongeveer 9 mmHg, besluiten onderzoekers. Een bovendruk van 150 zakt dan naar 141 bijvoorbeeld, of van ‘15’ naar ’14,1’. Dat is niet altijd voldoende om bloeddrukverlagende pillen achterwege te laten, maar mogelijk kan wel de dosis verlaagd worden. 

Referenties

https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/exercise-good-medicine-controlling-high-blood-pressure/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief