Cebam Verschenen op 02/02/2018

In het nieuws

Veel mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) hebben een tekort aan vitamine D. Zij voelen zich beter als dat tekort opgelost wordt door extra vitamine D te slikken. Dat blijkt uit een overzichtsstudie.

Factcheck

Er zijn aanwijzingen dat extra vitamine D de darmklachten van personen met prikkelbaredarmsyndroom wat verzacht, vooral diegenen met een tekort aan vitamine D. De bewijzen hiervoor zijn echter eerder zwak. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Sheffield verzamelden alle studies die ooit gevoerd werden over vitamine D en prikkelbare darm en lijstten de conclusies op (1). Ze vonden 7 studies, waarvan 4 observationele en 3 placebogecontroleerde. De studies waren van uiteenlopende kwaliteit. Eén studie betrok slechts één proefpersoon, andere betrokken er meer. Er werden ook zeer uiteenlopende doses vitamine D gegeven, van 10 µg tot 100 µg per dag. Ook de resultaten waren niet altijd overtuigend: soms vond men ook geen effect, soms wel.

Wat opvalt is dat veel mensen met prikkelbaredarmsyndroom een tekort hebben aan vitamine D. Wanneer deze mensen geselecteerd worden voor onderzoek en extra vitamine D krijgen, dan blijkt dit ook hun darmklachten te temperen.

De onderzoekers besluiten daaruit dat vitamine D-supplementen mogelijk een gunstig effect hebben op darmklachten bij prikkelbaredarmsyndroom.

Bron

(1) Williams CE, Williams EA, Corfe BM. Vitamin D status in irritable bowel syndrome and the impact of supplementation on symptoms: what do we know and what do we need to know?European Journal of Clinical Nutrition. Published online January 25 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze overzichtsstudie is kwalitatief zwak, omdat de meeste studies die erin zijn opgenomen ook vrij zwak zijn. Bovendien werd ze gesponsord door een vitaminesupplementen-fabrikant, wat de betrouwbaarheid in vraag stelt. Ook bij het verband tussen vitamine D-tekort en prikkelbare darm kunnen vraagtekens geplaatst worden. Vrij veel mensen hebben een tekort aan vitamine D en prikkelbaredarmsyndroom komt ook vrij veel voor. Ongetwijfeld zijn er evenveel mensen te vinden met vitamine D-tekort zonder darmklachten, alsook mensen met een prikkelbare darm en wel voldoende vitamine D. Toch werd dit verband al in eerder onderzoek, dat eveneens gesponsord was, onder de aandacht gebracht.

Dat neemt niet weg dat alle studies samen wijzen op een licht effect van extra vitamine D op prikkelbaredarmsyndroom. Maar dit effect is onvoldoende om mensen met prikkelbare darm extra vitamine D voor te schrijven. Voldoende in buitenlicht (zon) vertoeven helpt om je vitamine D-spiegel op peil te houden. Ook bepaalde voedingsmiddelen bevatten vitamine D en in sommige indicaties wordt extra vitamine D aanbevolen.

Conclusie

Er zijn aanwijzingen dat extra vitamine D de darmklachten van personen met prikkelbaredarmsyndroom wat verzacht, vooral diegenen met een tekort aan vitamine D. De bewijzen hiervoor zijn echter eerder zwak. 

Referenties

https://www.nhs.uk/news/medical-practice/slim-evidence-vitamin-d-supplements-benefit-ibs-symptoms/

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief