Patrick Mullie Verschenen op 24/11/2020

In het nieuws

Heb je last van voedselintoleranties, histamine-intolerantie, depressie, angst, stress, overgewicht of diabetes type 1 of 2? En heb je toevallig ook concentratieproblemen of ADHD/ADD? Ben je gek op brood en zuivel? Eet of drink je veel soja en spinazie? Dan worden je exorfines niet goed afgebroken, lezen we op diverse voedingssites.

Factcheck

Exorfines zijn eiwitten die onder andere in melk, granen en soja voorkomen. Aan het te veel eten of drinken van deze eiwitten worden allerlei gezondheidsproblemen, vooral mentale problemen, gekoppeld. Die zouden dan te wijten zijn aan een ‘hoge exorfinebelasting’. Voor dit concept, laat staan voor het verband met mentale problemen, bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. Het is een commerciële hype waarvoor nu al exorfinetesten en supplementen verkocht worden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Voedingsexorfines zijn eiwitten die hoofdzakelijk voorkomen in melk (casomorfine), gluten (glutenexorfine) en sojabonen (sojamorfine). Ben je gevoelig aan deze voedingsmiddelen en eet of drink je hier veel van? Dan krijg je veel exorfines binnen. Dit zou de productie van endorfines in je lichaam verstoren. Endorfines zijn stoffen die in de hersenen geproduceerd worden. Naast pijnstillende eigenschappen kunnen ze ook een gevoel van gelukzaligheid veroorzaken. De term ‘endorfine’ is overigens afgeleid van morfine, omdat morfine op dezelfde sleuteltjes (receptoren) past in de hersenen.

Door bepaalde voedingsstoffen ‘exorfines’ te noemen, breng je ze in één adem met hetzelfde systeem in verband. Eet je veel producten met exorfines? Dan zou je het endorfinesysteem onderdrukken, waardoor mentale problemen zouden ontstaan. Naast hyperactiviteit, autisme en depressie wordt zelfs schizofrenie genoemd.

Op dit moment zijn er geen studies die dit verband bevestigen. Wel zijn er studies die een verband vinden tussen het eten of drinken van exorfines en maagdarmklachten (1). Meer nog, onderzoekers onderzochten en bevestigden dat er geen verband bestaat tussen exorfines uit de voeding en mentale problemen (2).

Bron
  • (1) Pal S, Woodford K, Kukuljan S, et. Milk Intolerance, Beta-Casein and Lactose. Nutrients. 2015 Aug 31;7(9):7285-97.
  • (2) Ergün C, Urhan M, Ayer A. A review on the relationship between gluten and schizophrenia: Is gluten the cause? Nutr Neurosci. 2018 Sep;21(7):455-466.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er is weinig geweten over de effecten op je gezondheid van exorfines uit voeding. Er is wel onderzoek, maar daarin vindt men geen aanknopingspunten voor enig verband met mentale problemen. Dat neemt niet weg dat dit concept al commercieel gebruikt wordt. Sommige firma’s gaan zelfs al zover om exorfinetesten en voedingssupplementen te verkopen voor uiteenlopende problemen (3).

De gezondheidsproblemen die deze commerciële websites proberen aan te pakken, zijn indrukwekkend. Ze gaan van slaapstoornissen, depressies en angst naar het verlangen naar suiker, in slaap vallen na het eten en hooggevoeligheid. Dit schept bij lezers verwachtingen die wetenschappelijk niet onderzocht worden.

Heb je last van een van de bovengenoemde problemen? Raadpleeg dan steeds de persoon die opgeleid is om deze gezondheidsklachten aan te pakken, namelijk je behandelende arts.

Conclusie

Exorfines zijn eiwitten die onder andere in melk, granen en soja voorkomen. Aan het te veel eten of drinken van deze eiwitten worden allerlei gezondheidsproblemen, vooral mentale problemen, gekoppeld. Die zouden dan te wijten zijn aan een ‘hoge exorfinebelasting’. Voor dit concept, laat staan voor het verband met mentale problemen, bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. Het is een commerciële hype waarvoor nu al exorfinetesten en supplementen verkocht worden.

Referenties

(3) https://exendo-epigenomics.com/

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief