Wat is het?
Beenkrampen zijn pijnlijke, langdurige samentrekkingen van de beenspieren. Meestal betreft het de kuitspieren, soms ook de voet- of dijspieren. Het treedt typisch op bij overbelasting van de spier (bijv. bij intensief sporten) of vermoeidheid. Volgende zaken kunnen de krampen veroorzaken:
- een tekort aan natrium (bestanddeel van zout);
- uitdroging;
- vochtafdrijvende medicatie;
- vochtophoping in de benen (oedeem);
- aandoeningen van de beenzenuwen.
Meestal wordt er echter geen uitlokkende factor gevonden.
Hoe vaak komt het voor?
Spierkrampen in de benen komen voor bij personen van alle leeftijden, maar voornamelijk bij ouderen. Vrouwen zouden er vaker last van hebben, zeker tijdens de zwangerschap. Naar schatting heeft 30 tot 50% van de ouderen weleens last van beenkrampen.
Hoe kan je het herkennen?
Beenkrampen treden plots op. De spier trekt pijnlijk samen en voelt hard aan. Tijdens de kramp kan je ze tijdelijk niet meer gebruiken. Beenkrampen gaan meestal vanzelf weer over.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts zal je benen onderzoeken en kijken naar de huid, doorbloeding, gevoeligheid, aanwezigheid van vocht en de toestand van de spieren. Hij zal bloed afnemen om de zouten, glucose (bloedsuiker) en bloedcellen te bepalen.
Wat kun je zelf doen?
Je kan de verkrampte spier weer doen ontspannen door ze te stretchen. Dit doe je door je gewicht op het betreffende been te plaatsen en de knie te buigen, zodat je kuit uitgerekt wordt. Als je in bed ligt, kan je je tenen naar je toe trekken.
Je kan spierkrampen in de benen voorkomen door voldoende te drinken. Bij zware inspanningen en zeer warm weer voeg je best ook zout en suiker toe aan het water. Bij de apotheek kun je zakjes ORS (oral rehydration solution) kopen, die beide elementen bevatten. Gebruik 1 zakje per halve liter water. Je kan ook gewoon isotone drankjes kopen.
Als je zeer vaak pijnlijke krampen hebt, of als je nachtrust erdoor verstoord wordt, raadpleeg je best je arts.
Wat kan je arts doen?
Als je arts een onderliggende oorzaak voor de krampen vindt, zal hij deze behandelen. Medicijnen tegen spierkrampen hebben vaak bijwerkingen en helpen weinig. In ernstige gevallen kan je tegen nachtelijke krampen een spierontspannend middel overwegen. Deze geneesmiddelen veroorzaken echter slaperigheid, en er kan gewenning optreden. Het effect van magnesiumsupplementen werd al vaak onderzocht, maar de resultaten zijn tegenstrijdig. Er is tot op heden geen bewijs dat het echt helpt. Bespreek dit best met je arts.
Bronnen