Wat is het?
Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van botten en tanden, en voor een normale werking van de spieren. Ook speelt het een rol bij de overdracht van zenuwprikkels. Wij halen magnesium uit onze voeding. Het zit in brood, (volkoren) graan- en melkproducten, groenten, noten en vlees. Bij een normaal, evenwichtig en vers dieet is een tekort zeldzaam. Normale waarden in het bloed bevinden zich tussen 0,7 en 1,0 mmol/liter.
Oorzaken
Mogelijke oorzaken van een magnesiumtekort zijn:
- onvoldoende opname uit de voeding door darmaandoeningen of te weinig voedselinname;
- te veel verlies langs de darm, bijvoorbeeld bij langdurige diarree;
- te veel verlies langs de nieren, bijvoorbeeld door overmatig alcoholgebruik;
- ander verlies, zoals overmatig zweten, ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), uitgebreide brandwonden, zwangerschap en borstvoeding, bloedtransfusie;
- sommige geneesmiddelen zoals vochtafdrijvers (plaspillen), langdurig gebruik van maagzuurremmers en anti-kankermiddelen.
Hoe vaak en bij wie komt het voor?
De huisarts ziet slechts zeer zelden een duidelijk magnesiumtekort. Dit komt vooral voor bij personen opgenomen in het ziekenhuis.
Hoe kun je het herkennen?
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose. Minder frequent zijn hartritmestoornissen, die vaak niet reageren op behandeling.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Het is moeilijk vast te stellen of een magnesiumtekort de oorzaak is van deze symptomen. Een arts kan dit niet goed vaststellen omdat het magnesium in je bloed geen goede maat is om een magnesiumtekort vast te stellen. Slechts 1% van de hoeveelheid magnesium in je lichaam zit in het bloed. Ongeveer de helft zit in botten en tanden. De rest in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel.
Een normale magnesiumwaarde in het bloed sluit een tekort aan magnesium in de cellen dus niet uit. Een tekort aan magnesium gaat vaak gepaard met een tekort aan kalium en calcium in het bloed. Dat kan op zijn beurt ook weer klachten veroorzaken.
Wat kun je zelf doen?
Brood, graanproducten, bepaalde groenten, melk(producten) en vlees bevatten magnesium. Zorg voor een gezonde levensstijl met een gevarieerd dieet en voldoende beweging.
Veel mensen nemen zonder doktersadvies magnesium in onder de vorm van tabletten of poeders, voor de behandeling van spierkrampen. Er zijn onvoldoende bewijzen dat dit helpt. Vraag dus eerst advies aan je arts voor je het inneemt.
Wat kan je arts doen?
- Je arts zal in de eerste plaats onderzoeken of er een aandoening aan de oorsprong ligt van het tekort. Deze wordt uiteraard eerst behandeld om de oorzaak van het tekort weg te nemen.
- Een mild magnesiumtekort kan men verhelpen met een magnesiumsupplement in tabletvorm.
- Bij ernstige tekorten wordt het met een infuus toegediend in het ziekenhuis.
Meer weten?
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx