Wat is een glasvochtbloeding?
De oogbol is gevuld met een dikke, gelachtige stof: het glasvocht. Als er bloed in het glasvocht komt, spreken we van een glasvochtbloeding.
Afhankelijk van de oorzaak kan een glasvochtbloeding ernstig zijn. Daarom is het belangrijk om bij het vermoeden van een bloeding in het glasvocht, meteen je (oog)arts te contacteren.

Oorzaken
De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Een glasvochtloslating met of zonder netvliesloslating. Dat gebeurt doordat de samenstelling van het glasvocht verandert en een beetje krimpt bij het ouder worden. Het glasvocht trekt zich terug van het netvlies en kan loskomen. Daarbij kan een klein bloedvat knappen, waardoor er bloed in het glasvocht stroomt.
- Door diabetes kan het netvlies te weinig zuurstof en bloed krijgen. Daardoor ontstaan er nieuwe bloedvaatjes tussen het netvlies en het glasvocht. Die bloedvaatjes zijn erg broos en slecht van kwaliteit, waardoor ze gemakkelijk bloedingen kunnen veroorzaken in het netvlies en het glasvocht.
- Na een verstopping van een bloedvat krijgt het netvlies te weinig bloed of zuurstof. Ook dan kunnen er broze bloedvaatjes ontstaan die gaan bloeden. Een oogbloedvat kan worden afgesloten door een klontertje (trombose) of een ontsteking (vasculitis).
- Glasvochtbloedingen kunnen ook ontstaan door een oogletsel.
Hoe vaak komt een glasvochtbloeding voor?
Elk jaar krijgen ongeveer 7 op 100.000 mensen een glasvochtbloeding. Ze zijn gemiddeld 60 jaar oud.
Hoe kan je een glasvochtbloeding herkennen?
Bij een glasvochtbloeding raakt je zicht plots vertroebeld:
- Je ziet een mist of waas, dikke slierten of donkere wolken. Ze bewegen mee als je je oog of hoofd beweegt.
- Hoe groter de bloeding, hoe minder goed je ziet. Bij grote bloedingen is alles zo wazig dat je alleen nog licht ziet.
- In een vroeg stadium kunnen rondzwevende vlekjes, stipjes, puntjes of sliertjes verschijnen (‘mouches volantes’).
Je zicht kan ook langzaamaan vertroebelen, maar dat is eerder zeldzaam.
Soms zie je lichtflitsen. Dat is ernstig, want dat kan wijzen op een netvliesloslating. Neem dan onmiddellijk contact op met je (oog)arts.
Aan de buitenkant ziet het oog er normaal uit.
Een glasvochtbloeding doet geen pijn.
Wat kan je zelf doen?
- Heb je plots ernstige problemen met je zicht aan één oog?
- Zie je bijvoorbeeld een waas, dikke slierten, donkere wolken of lichtflitsen?
- Ga dan onmiddellijk naar je huisarts.
Als je huisarts aan een glasvochtbloeding denkt, stuurt die je met spoed naar een oogarts:
- Is een oogletsel de oorzaak van de bloeding? Dan stuurt je arts je onmiddellijk naar een oogarts.
- Ook in de meeste andere gevallen moet je binnen de 24 uur bij een oogarts langs. Die gaat na of er sprake is van een netvliesloslating. Als je netvlies loskomt, moet je namelijk dringend geopereerd worden.
Hoe stelt je arts een glasvochtbloeding vast?
Op basis van je klachten zal de oogarts je ogen nakijken. Als je een glasvochtbloeding hebt, is een oogonderzoek wel moeilijk. Doordat er bloed in je oog zit, kan de oogarts niet goed in je oog kijken.
Wat kan je arts doen?
De behandeling en opvolging hangen af van de resultaten van het onderzoek van de oogarts.
- De meeste vertroebelingen in het glasvocht verdwijnen spontaan: kleine na een paar dagen en grote binnen enkele weken of maanden.
- Werd je oog ooit met een laser behandeld? Neem dan contact op met je eigen oogarts voor verdere onderzoeken en behandelingen. Als blijkt dat er nieuwe (broze) bloedvaatjes in je oog zitten, worden die behandeld met een laser om de bloeding te stoppen of om te voorkomen dat er nog meer gaan bloeden. Laserbehandeling gebeurt ook bij scheurtjes in het netvlies en netvliesloslatingen.
- Als het glasvocht niet meer opklaart of als het netvlies opnieuw aangehecht moet worden, gebeurt een operatie om het bloed te verwijderen (vitrectomie). Het glasvocht wordt verwijderd en vervangen door een andere vloeistof.
Meer weten?
Oogartsen.nl: glasvochtbloedingen