Wat is het?
Bij kinderen, en zeker bij pasgeboren baby’s, moet een arts goed naar het hart luisteren met een stethoscoop (hartauscultatie) om eventuele afwijkingen tijdig te kunnen vaststellen. Het hart wordt beluisterd aan de linkervoorzijde van de borstkas en langs de rugzijde tussen de schouderbladen.
Normaal zal de arts bij hartauscultatie twee harttonen duidelijk horen. Bij extra geruis of splitsing van de harttonen moet de situatie verder onderzocht worden. Een afwijking van de hartkleppen, hartbloedvaten of de hartwand zelf kan de oorzaak zijn.
Bloeddrukmeting van het kind moet zeker gebeuren bij hoorbaar geruis aan het hart of bij een zwakke pols in de liezen bij standaard klinisch onderzoek. De oorzaak kan een vernauwing van de hoofdslagader (aorta) of een opening in het tussenschot van het hart zijn. Bij een vernauwing van de aorta zal de bloeddruk normaal zijn in de armen, maar lager in de benen. Hoe meer uitgesproken de vernauwing, hoe groter het verschil. In dit geval komt de diagnose dan al aan het licht bij de pasgeboren baby. Is de vernauwing minder uitgesproken, dan wordt de ziekte mogelijk pas op kinderleeftijd herkend.
Hoe kan je het herkennen?
Je kan natuurlijk niet zelf een hartonderzoek of een bloeddrukmeting doen bij je kind. Bij ernstige aangeboren afwijkingen van het hart of de hoofdslagader zal je kind meestal andere symptomen hebben, zoals slecht eten, onvoldoende bijkomen in gewicht, snel vermoeid zijn, …
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Alle pasgeborenen worden standaard onderzocht door een kinderarts. Hier worden ernstige afwijkingen meestal al vastgesteld. Nadien zal het hart bij elk bezoek aan de kinderarts worden beluisterd.
De bloeddruk wordt gemeten bij alle kinderen van 5-6 jaar, en steeds bij hartgeruis, ongeacht de leeftijd.
Bij een afwijkende hartauscultatie en/of een verschil van meer dan 5 mm Hg gemiddelde bloeddruk tussen bovenste en onderste ledematen, zal je arts je naar een kinderarts verwijzen. Het eerste aanvullende onderzoek is een echografie van het hart.
Bij een vermoeden van een aangeboren afwijking zal de arts vaak ook een katheterisatie plannen. Hierbij wordt langs de lies een buisje opgeschoven tot in het hart. Na inspuiting van een contraststof wordt het hart in werking gefilmd.
Wat kan je zelf doen?
In Vlaanderen worden alle kinderen regelmatig onderzocht door de diensten van Kind en Gezin en het CLB op school. Ga er steeds met je kind naartoe.
Wat kan je arts doen?
De behandeling hangt af van de specifieke situatie en de ernst ervan. Bij kleine afwijkingen kan men afwachten, bij ernstige aandoeningen een operatie uitvoeren.
Meer weten?
- https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/185220-bloeddrukwaarden-bij-kinderen-normaalwaarden-tabel.html
- https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/aangeboren-hartafwijkingen/coarctatio-aortae
- http://www.hartwijzer.nl/Aangeboren_hartziekte.php