Wat is het?
Impetigo is een huidinfectie (ook wel krentenbaard genoemd) die kan veroorzaakt worden door twee soorten bacteriën: stafylokokken (Staphylococcus aureus) en streptokokken (Groep A-bèta-hemolytische).
Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie dragen (bijvoorbeeld in de neus) zonder zelf krentenbaard te krijgen. Meestal wordt de bacterie overgedragen via handen of besmet speelgoed; soms ontstaat de besmetting via hoesten of niezen. Je loopt grotere kans om impetigo op te lopen als je last hebt van eczeem, omdat dit je huid gevoeliger maakt voor infecties.
Kinderen krijgen vaker te maken met impetigo dan volwassenen.
De infectie zit meestal rond neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen.
Impetigo wordt altijd behandeld, omdat het besmettelijk is en zich gemakkelijk verspreidt in de familie, in de kinderopvang en op school.
Besmetting is mogelijk zolang de wondjes niet zijn ingedroogd en genezen.
Hoe vaak komt het voor?
Impetigo komt vooral voor bij kinderen, met een piek in de leeftijdsgroep van 1 tot 9 jaar. De laatste jaren komt het steeds meer voor.
Hoe kun je het herkennen?
Bij de huidinfectie veroorzaakt door streptokokken staan eerder korsten of kleine zweren op de voorgrond.
Bij een stafylokokkeninfectie zijn dat eerder blaarvormige letsels. De infectie begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (geschaafde huid, krabletsel of eczeem).
Meestal is de huid in de buurt van neusgaten en kin aangetast, maar ook op andere plaatsen in het gezicht komen korsten vaak voor: het begint met wondjes of rode plekken en soms blaasjes gevuld met geel vocht (etter). De ontstoken plaatsen kunnen ook samenvloeien en zich uitbreiden over het hele lichaam.
Hoe stelt je arts de diagnose?
De arts zal je hele lichaam goed onderzoeken op letseltjes. Zo zal hij het onderscheid maken tussen impetigo en andere aandoeningen zoals koortsblaasjes (herpes simplex) of een schimmelinfectie.
Bij terugkerende letsels op het hoofd of in de nek moet aan de mogelijkheid van hoofdluis worden gedacht.
De arts kan eventueel met een wissertje een staal van de letsels nemen en naar het labo sturen om na te gaan welke bacterie de infectie veroorzaakt en welk antibioticum de beste keuze is.
Wat kun je zelf doen?
Bij vermoeden van impetigo, raadpleeg je best onmiddellijk je arts. Impetigo moet steeds behandeld worden om besmetting van andere personen te vermijden.
Was de handen goed voor en na het aanbrengen van de behandeling. Zo vermijd je dat je de ziekte door zelfbesmetting overbrengt naar andere plaatsen op je lichaam.
Knip de nagels kort en probeer niet aan de letsels te komen of te krabben.
Gebruik bij voorkeur elke dag een nieuwe handdoek, en gebruik die alleen voor jezelf om besmetting van anderen zoveel mogelijk te vermijden.
Het is belangrijk om de korsten goed te weken en te verwijderen vooraleer antibiotische zalf aan te brengen. De bacteriën kunnen immers overleven onder de korsten en zo de infectie in stand houden zodat de behandeling niet voldoende werkt.
Wat kan je arts doen?
De behandeling hangt af van de uitgebreidheid en presentatie van de impetigo. Je arts zal nagaan of:
- de ziekte zich beperkt tot een kleine zone: in dat geval bestaat de behandeling uit het losweken van de korsten en het aanbrengen van een antibiotische zalf;
- de ziekte meer verspreid is (vanaf meer dan 6 cm2): dan is een antibioticum in pilvorm nodig;
- er op de huid onderliggend eczeem aanwezig is: dat vereist een zalf met corticosteroïden en een lokaal antibioticum, in combinatie met een antibioticum in pilvorm tot wanneer de huid genezen is. Nadien wordt ook het eczeem aangepakt.
Herval van de infectie (recidief) zie je vaak in geval van zelfbesmetting met bacteriën uit de neus. Daarom is het belangrijk om de antibiotische zalf ook in de neusgaten aan te brengen.
Je arts zal tevens waakzaam zijn wanneer streptokokken de oorzaak zijn van de impetigo.
Soms ontwikkelen mensen na deze vorm van impetigo een ontsteking van de nierfilters (glomerulonefritis). Bij vermoeden hiervan, zal de arts de urine controleren op bloedcellen en eiwitten en je desnoods verwijzen naar een arts-specialist.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/krentenbaard