Wat is eczeem?
Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende ontstekingsaandoeningen van de huid met verschillende oorzaken. Het is niet besmettelijk.
Veelvoorkomende verschijnselen zijn roodheid, schilfering, blaasjes, jeuk en verdikking van de huid bij langdurige ontsteking.
Hoe kan je eczeem herkennen?
Er zijn verschillende soorten eczeem. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en symptomen. Het kan echter moeilijk zijn om ze van elkaar en van andere ontstekingsaandoeningen van de huid te onderscheiden.
De meest voorkomende is atopisch eczeem. Dat komt vaak voor in de plooien van de huid, zoals de ellebogen en knieholten. Dit eczeem begint al op jonge leeftijd. Je kan er ook een allergie bij hebben, zoals hooikoorts of astma.
Andere soorten zijn onder andere:
- Seborroïsch eczeem: vorm van eczeem op plaatsen waar veel talgklieren zitten, zoals de hoofdhuid en het gezicht. Dit komt vooral voor bij baby’s en volwassenen. Seborroïsch eczeem op de hoofdhuid wordt ook wel roos genoemd.
- Nummulair eczeem: vorm van eczeem met muntvormige plekken, vooral op volwassen leeftijd. De plekken zitten meestal op de benen. Ze kunnen ook op de romp en armen zitten.
- Irriterend contacteczeem: ontstaat door directe schade aan de huid door irriterende stoffen, zoals chemicaliën, zeep, of zelfs water bij overmatig contact. Het komt vooral voor in bepaalde beroepsgroepen, waaronder keukenpersoneel, schoonmakers, personeel in de gezondheidszorg, kappers, enzovoort.
- Allergisch contacteczeem: is een allergische reactie op een stof die eerder al gevoeligheid heeft veroorzaakt. Het immuunsysteem reageert op die stof als een bedreiging. Veelvoorkomende allergenen zijn nikkel (in sieraden), parfum en bepaalde bewaarmiddelen.
Hoe stelt je arts eczeem vast?
De diagnose wordt meestal gesteld op basis van een gewoon lichamelijk onderzoek van je huid. Soms zijn er bijkomende technische onderzoeken nodig om allergie op te sporen.
Je arts gaat na of het geen andere huidaandoening is, zoals psoriasis of schimmelinfectie van de huid.
Wat kan je arts of zorgverlener doen?
Je zorgverlener zal je uitleg geven over het type eczeem en over wat je zelf kan doen om je huid zo goed mogelijk te verzorgen.
Het eczeem wordt lokaal behandeld met crèmes of zalven. Als dat onvoldoende effect heeft, kan je arts je doorverwijzen naar een huidspecialist (dermatoloog).