gezondheid en wetenschap

Ontsteking van het uitstekend bot achter het oor (acute mastoïditis)

Wat is het?

Het mastoïd is het uitsteeksel van het bot dat je kunt voelen net achter het oor. Het is een poreus bot met luchtholtes. In zeldzame gevallen kan een middenoorinfectie ook dit bot aantasten en een etterige ontsteking veroorzaken. Zo’n ontsteking noemen we mastoïditis. Acuut verwijst dan weer naar het plotse ontstaan en het snelle verloop ervan.

Hoe vaak komt het voor?

Mastoïditis komt zelden voor, met zo’n 2 tot 4 gevallen per 100 000 personen per jaar. Het is vooral een complicatie van een middenoorontsteking die gepaard gaan met etterige oorloop. De aandoening treft vooral kinderen.

Hoe kun je het herkennen?

De voornaamste symptomen zijn hoge koorts, uitgesproken pijn en gevoeligheid van het oor, soms etterige oorloop, zwelling, lokale warmte en roodheid achter het oor, en naar buiten en naar beneden gedraaide oorschelp door de zwelling achter het oor. Soms voel je gezwollen klieren in de hals.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Op basis van het lichamelijk onderzoek zal de arts al snel een vermoeden hebben van de diagnose. Typisch is de combinatie van een middenoorontsteking én zwelling achter het oor. In dat geval zullen een bloedonderzoek en een CT-scan gebeuren.

Wat kan je arts doen?

Een acute mastoïditis is een ernstige infectie; een ziekenhuisopname is dan nodig. Er worden antibiotica opgestart. Men maakt een kleine insnede in het trommelvlies om de etter te laten afvloeien, en plaatst doorheen het trommelvlies een buisje om de insnede open te houden. Daalt de koorts niet binnen de 48 uur, dan is een ingreep nodig waarbij het middenoor en het bot worden opengemaakt en gereinigd.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be
http://www.neus-keel-oor.be/nl/nko/oor/aandoeningen/mastoiditis

Gerelateerde richtlijnen


Verschenen op 02/08/2017

Bedankt voor je feedback!

Ook interessant

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief