gezondheid en wetenschap

Tympanometrie (meten van de beweeglijkheid van het trommelvlies)

Wat is het?

Tympanum is de Latijnse term voor middenoor of trommelholte. Het wordt afgesloten door het trommelvlies. In het middenoor zitten de gehoorbeentjes, omgeven door lucht. Door de trillingen van het trommelvlies en de gehoorbeentjes wordt klank naar het binnenoor geleid en omgezet in waarneembaar geluid.
Tympanometrie is een onderzoekstechniek die gebruikt wordt om na te gaan of er vocht in het middenoor zit. Deze techniek test eigenlijk de beweeglijkheid van het trommelvlies, die bepaald wordt door de verluchting in het middenoor. Als het middenoor goed verlucht is, kan het trommelvlies goed bewegen. Als er veel vocht in het middenoor zit (bijv. bij een oorontsteking), verliest het trommelvlies zijn beweeglijkheid en zal het gehoor verminderen. Dit wordt aangetoond d.m.v. tympanometrie.
Om de meting uit te voeren, plaatst de neus-keel-oorarts een klein buisje in de gehoorgang. Vervolgens wordt een geluid geproduceerd en de reactie van het trommelvlies op dit geluid gemeten. Dit duurt slechts een aantal seconden en is pijnloos.
Het resultaat van de meting wordt op een grafiek (tympanogram) afgelezen. Soms wordt de meting een aantal keer herhaald voor een meer betrouwbaar resultaat. Afhankelijk van de vorm van de grafiek weet de arts of er vocht in het middenoor zit of niet. Dit kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose.
Bij mensen met buisjes of een gaatje in het trommelvlies is de techniek niet betrouwbaar.

Bronnen

www.ebmpracticenet.be

Gerelateerde richtlijnen


Verschenen op 04/09/2017

Bedankt voor je feedback!

Ook interessant

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief