Marleen Finoulst Verschenen op 16/03/2022

In het nieuws

Mensen met astma gebruiken een puffer wanneer ze het benauwd krijgen. Een Zweedse studie toont dat astmapatiënten deze puffers vaak te lang en verkeerd gebruiken. Overgebruik leidt echter tot opflakkeringen van astma.

Factcheck

Wanneer personen met astma zich kortademig voelen, gebruiken ze een puffer. Met zo’n puffer breng je medicatie in je longen die je luchtwegen snel weer openzet. Veel mensen gebruiken deze puffers (onbewust) verkeerd, waardoor hun klachten blijven. Anderen gebruiken de puffer te vaak, waardoor de astma net kan verergeren. Wie puft, kan het best eens nagaan of hij de techniek onder de knie heeft met de gratis app MyPuff.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In België lijdt naar schatting 6 tot 9% van de bevolking aan astma. Ondanks doeltreffende anti-astmageneesmiddelen blijven veel mensen sukkelen met de behandeling. Een analyse van alle in Zweden geregistreerde astmapatiënten (365.324) toont aan dat één derde te veel snelwerkende puffers gebruikt, en een kwart daarvan geen onderhoudsmedicatie inneemt (1).

Puffers zijn medicijnen voor je longen, die je moet inhaleren. Voor longziekten, zoals astma, zijn puffers efficiënter dan pillen. Astma gaat gepaard met episodes van benauwdheid, en dan kan zo’n puffer snel verlichting brengen. Dat is de reden waarom snelwerkende puffers (genre Ventolin® of salbutamol) populair zijn.

  • Veel personen met astma gebruiken enkel deze snelwerkende puffers.
    • Wanneer je ze te veel gebruikt (meer dan twee puffers per jaar), vergroten deze puffers echter de kans op astma-aanvallen.
    • Daardoor gaan sommige astmapatiënten nog meer puffen.
  • Een ander probleem is de inhalatietechniek:
    • Een puffer gebruiken is niet zo simpel: voor sommige systemen moet je de knop indrukken en tegelijkertijd inademen. Dat lukt niet iedereen.
    • Druk je te vroeg of te laat, dan komen de medicijnen niet in je longen, maar in de omgevingslucht terecht. Zo kunnen ze niet werken.
    • Resultaat: je gaat nog vaker puffen, om het effect te vergroten. Of je stopt er helemaal mee, omdat je denkt dat het toch niets uithaalt.

Om al die redenen blijft astma voor velen een hardnekkig probleem.

Bron

(1) Nwaru B, Ekström M, Hasvold P et al. Overuse of short-acting beta-agonists in asthma is associated with increased risk of exacerbation and mortality: a nationwide cohort study of the global SABINA programme. Eur Respir J 2020;55:1901872

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Uitgezonderd de mensen die slechts af en toe een astma-aanval hebben, hebben de meeste personen met astma een onderhoudsbehandeling nodig. Vergelijk het met een hoge bloeddruk. Je kan een enkele keer een verhoogde bloeddruk hebben, maar als dat vaker het geval is, neem je je bloeddrukpillen het best levenslang om risico’s zoals een hartinfarct of beroerte te vermijden. Dat geldt ook voor astma.

  • De onderhoudsmedicatie bestaat doorgaans ook uit puffers, dus met medicijnen die je moet inhaleren. Enkel de medicijnen in de puffer verschillen.
  • Er bestaan ook verschillende systemen met vaak een andere inhaleertechniek.
    • Dat aanleren is niet zo evident. Het vraagt oefening, en vooral een goede uitleg en iemand die het juist voordoet.
    • Op dat vlak schieten de bijsluiters van deze geneesmiddelen te kort, en nemen ook apothekers en artsen niet altijd de nodige tijd.
    • Daarom heeft de Belgische vereniging van longartsen de app MyPuff ontwikkeld, met duidelijke filmpjes over alle puf-systemen. Je kan de app gratis downloaden.

Je puffer correct gebruiken, volgens het voorschrift van je arts, is de beste manier om je astmaklachten onder controle te houden.

Conclusie

Wanneer personen met astma zich kortademig voelen, gebruiken ze een puffer. Met zo’n puffer breng je medicatie in je longen die je luchtwegen snel weer openzet. Veel mensen gebruiken deze puffers (onbewust) verkeerd, waardoor hun klachten blijven. Anderen gebruiken de puffer te vaak, waardoor de astma net kan verergeren. Wie puft, kan het best eens nagaan of hij de techniek onder de knie heeft met de gratis app MyPuff.

Referenties

https://www.belgianrespiratorysociety.be/nl/mypuff

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief