Nina Van Den Broecke Verschenen op 08/06/2018

In het nieuws

Vette vis tegen de menopauze: het klinkt als een goedkope reclameslogan, maar dat is het niet volgens nieuw onderzoek.

Factcheck

In welke mate voeding een invloed heeft op de leeftijd waarop de menopauze optreedt, is niet duidelijk. Het heeft geen zin om elke dag vis of peulvruchten op het menu te zetten om je menopauze uit te stellen. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De leeftijd waarop de menopauze optreedt, heeft een invloed op de latere gezondheidstoestand van de vrouw. Een vervroegde menopauze zou de kans op osteoporose, depressie en hart- en vaatziekten vergroten. Een late menopauze daarentegen zou de kans op borst- en eierstokkanker vergroten.

Onderzoekers van de universiteit van Leeds zijn nagegaan of voeding een invloed heeft op de leeftijd waarop de menopauze optreedt. Ze hebben hiervoor gebruik gemaakt van de gegevens van de UK Women’s Cohort study. Gedurende de 4 jaar dat deze studie duurde, trad bij 914 vrouwen (op een totaal van 14.172) de menopauze op. De voedingsgegevens van deze vrouwen werden gelinkt aan de leeftijd waarop de menopauze optrad. Statistische analyse leert dat een dagelijkse portie vette vis (90 gram) de leeftijd waarop de menopauze aanvangt met 3,3 jaar verlaat. Ook peulvruchten zouden een vertragend effect hebben (0,9 jaar). Een dagelijkse portie witte rijst of pasta zouden de menopauze met 1,5 jaar vervroegen (1).  

Bron

(1) Dunneram, Y., Greenwood, D. C., Burley, V. J., & Cade, J. E. (2018). Dietary intake and age at natural menopause: results from the UK Women’s Cohort Study. J Epidemiol Community Health, jech-2017.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De leeftijd waarop de menopauze optreedt, wordt door meerdere factoren beïnvloed. Verschillende genetische factoren, maar ook omgevingsfactoren zoals roken, gewicht en sociale klasse hebben een invloed (1, 2). Volgens deze nieuwe studie zou ook voeding een invloed hebben. Ook een beperkt aantal andere studies hebben een verband aangetoond tussen voeding en de leeftijd waarop de menopauze optreedt. De resultaten van deze studies zijn echter absoluut niet eenduidig. Zo zou volgens de nieuwe studie vis de menopauze vertragen, terwijl andere studies (3,4) aantonen dat vis de leeftijd waarop de menopauze optreedt, versnelt. Ook de effecten van andere voedingsmiddelen op de leeftijd van de menopauze zijn vandaag de dag onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Hetzelfde kan gezegd worden van de achterliggende mechanismen die een mogelijk verband kunnen verklaren. Ook deze zijn onvoldoende gekend.

Tot slot is het niet duidelijk welke invloed dit uiteindelijk heeft op de gezondheid van de vrouw.

Conclusie

In welke mate voeding een invloed heeft op de leeftijd waarop de menopauze optreedt, is niet duidelijk. Het heeft geen zin om elke dag vis of peulvruchten op het menu te zetten om je menopauze uit te stellen. 

Referenties

(2) Costanian, C., McCague, H., & Tamim, H. (2018). Age at natural menopause and its associated factors in Canada: cross-sectional analyses from the Canadian Longitudinal Study on Aging. Menopause, 25(3), 265-272.
(3) Nagata, C., Takatsuka, N., Kawakami, N., & Shimizu, H. (2000). Association of diet with the onset of menopause in Japanese women. American journal of epidemiology, 152(9), 863-867.
(4) Sapre, S., & Thakur, R. (2014). Lifestyle and dietary factors determine age at natural menopause. Journal of mid-life health, 5(1), 3.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief