Julie Van Goethem Verschenen op 31/07/2024

In het nieuws

Een nieuwe Amerikaanse studie toont aan dat tampons toxische metalen zoals lood, cadmium en arseen bevatten. Op sociale media doen intussen heel wat berichten de ronde van vrouwen die zich zorgen maken. Het is echter niet duidelijk of de metalen ook daadwerkelijk worden opgenomen in het lichaam, schreef VRT Nieuws op 15 juli 2024.

Factcheck

Onderzoekers hebben voor het eerst verschillende metalen zoals lood, cadmium en arseen in tampons gevonden. Tot nu toe is er geen bewijs dat die metalen uit tampons kunnen lekken en in het lichaam terechtkomen, waar ze schadelijk kunnen zijn. Experts pleiten voor meer onderzoek en willen een strengere regelgeving voor het productieproces van tampons. Tampons worden al lang veilig gebruikt, maar verder onderzoek is nodig om mogelijke risico's uit te sluiten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft voor het eerst onderzocht of tampons metalen bevatten. Ze bekeken 16 metalen in 30 tampons van 14 merken en 18 productlijnen, verkocht in verschillende regio’s in de Verenigde Staten, Europese Unie en Verenigd Koninkrijk. In alle onderzochte tampons vonden ze minstens 12 van deze metalen, waaronder ook giftige metalen zoals lood, cadmium en arseen. Tampons kunnen dus een bron van blootstelling aan metalen zijn, wat voor ongerustheid zorgde bij vele vrouwen en op sociale media (1).

Bron

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Hoe werkt een tampon?

Een tampon, gemaakt van katoen of viscose, breng je vaginaal in om menstruatiebloed op te vangen. Het werkt als een soort plug. Vervang je tampon om de 3-4 uur om infecties te voorkomen.

Hoe komen metalen in tampons terecht?

Metalen kunnen op verschillende manieren in tampons terechtkomen:

  • De grondstof (katoen of viscose) waarvan tampons gemaakt worden, kan besmet raken tijdens het productieproces.
  • Het water dat tijdens het productieproces gebruikt wordt, kan soms verontreinigd zijn met metalen zoals lood.
  • Metalen worden soms bewust toegevoegd aan tampons, bijvoorbeeld als middel tegen bacteriën, om geurtjes te controleren of als glijmiddel om de tampon gemakkelijker in te brengen (3).
Bevindingen van de studie

Er werd in deze studie geen ‘betere’ tampon gevonden. Alle tampons bevatten allerlei metalen, met kleine verschillen afhankelijk van:

  • waar de tampons werden gemaakt (VS, EU of VK);
  • het materiaal: biologisch (meer arseen) versus niet-biologisch (meer lood);
  • merk- of huismerk tampons (1, 3).
Geen reden tot ongerustheid

Er is tot nu toe geen bewijs dat metalen in het lichaam terechtkomen.

  • Metalen uit tampons kunnen pas schadelijk zijn als ze uit tampons in de vagina zouden lekken en via het vaginale sijmvlies in het bloed zouden worden opgenomen. Dat is nog nooit aangetoond en is verder onderzoek voor nodig (1, 3).
  • Tampons worden ook al tientallen jaren veilig gebruikt zonder bekende gezondheidsproblemen.
  • Bovendien zijn de hoeveelheden metalen in de tampons heel klein en niet direct gevaarlijk (1).
Regelgeving mag strenger

Tampons worden nauwelijks getest op schadelijke stoffen in de VS, EU en VK. De huidige regels zijn erg beperkt, waardoor fabrikanten maar weinig informatie moeten geven over het productieproces en wat er dus in tampons zit (3, 4). Enkel in New York is er een wet die voorschrijft dat alle ingrediënten op de verpakking moeten staan (5), maar metalen worden ook daar niet vermeld. Experten willen dat de regels strenger worden: fabrikanten moeten verplicht worden om te testen of er metalen in tampons zitten (1, 3, 4). Liever tampons zonder metalen (1).

Verder onderzoek is belangrijk

De bevindingen van deze studie moeten serieus genomen worden. Onderzoek naar het vrouwelijk lichaam is te lang achtergesteld (1). Er moet verder onderzocht worden of de metalen uit tampons effectief in het lichaam kunnen terechtkomen. Bovendien neemt het vaginale slijmvlies gemakkelijker stoffen op dan de huid. Nieuwe regelgevingen moeten ook daar rekening mee houden (3, 4).

Conclusie

Onderzoekers hebben voor het eerst verschillende metalen zoals lood, cadmium en arseen in tampons gevonden. Tot nu toe is er geen bewijs dat die metalen uit tampons kunnen lekken en in het lichaam terechtkomen, waar ze schadelijk kunnen zijn. Experts pleiten voor meer onderzoek en willen een strengere regelgeving voor het productieproces van tampons. Tampons worden al lang veilig gebruikt, maar verder onderzoek is nodig om mogelijke risico's uit te sluiten.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief