Cebam Verschenen op 14/05/2018

In het nieuws

Een medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van botontkalking zou in combinatie met een ander geneesmiddel haaruitval tegengaan, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Manchester.

Factcheck

Ciclosporine, een ‘zwaar’ medicijn dat de afweer onderdrukt en o.a. gebruikt wordt na orgaantransplantatie, heeft overtollige haargroei als mogelijke nevenwerking. Onderzoekers hebben aangetoond dat dit medicijn in een laboschaaltje haarzakjes van kalende mannen stimuleert. Daarmee zijn we echter nog lang niet aan een nieuw haargroeimiddel.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Van een aantal geneesmiddelen is bekend dat ze haargroei als nevenwerking hebben. Eén daarvan is ciclosporine, een medicijn dat de afweer onderdrukt en bijvoorbeeld gegeven wordt na orgaantransplantatie en bij auto-immuunziekten zoals reuma. Ciclosporine heeft heel wat nevenwerkingen, waaronder verhoogde bloeddruk, verminderde nierwerking, hoofdpijn, …, maar ook verhoogde haargroei.

Onderzoekers van een cosmetische kliniek in Manchester wilden weten of haarzakjes, afgenomen bij kalende mannen die een haartransplantatie ondergingen, in een proefschaaltje zouden reageren op ciclosporine. Er werden diverse experimenten uitgevoerd, waarbij het gedrag van de cellen die de haarzakjes aflijnen, en waaruit haren groeien, geobserveerd werden (1). Haren groeien uit haarfollikeltjes of gespecialiseerde cellen. Een haar doorloopt drie fasen, waaronder de groeifase of anagene fase de belangrijkste is: normaal bevindt ongeveer 90% van onze haren zich in de anagene fase. Na de anagene fase volgt een overgangsfase (katagene fase) en rustfase (telogene fase), waarbij het haar loslaat en uitvalt. Onder invloed van erfelijkheid en mannelijk hormoon gaan veel meer haren in de telogene fase en verliezen de haarfollikels hun functie.

In dit experiment toonden de onderzoekers aan dat toevoeging van ciclosporine de haarfollikels een boost geeft. 

Bron

(1) http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2003705#ack

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Ciclosporine is een ‘zwaar’ medicijn dat nog een lange weg te gaan heeft alvorens in aanmerking te komen als middel tegen haaruitval. In zijn huidige vorm is het zeker niet geschikt als haargroeimiddel. Afgeleiden ervan moeten nog ontwikkeld worden en getest bij mensen.

Overigens werden eerder al andere medicijnen getest die overtollige haargroei als nevenwerking hebben, maar ook deze werden verlaten als haargroeimiddel wegens teleurstellende resultaten en ongewenste effecten. Er is dus nog lang geen sprake van een nieuw middel tegen kaalheid.

Conclusie

Ciclosporine, een ‘zwaar’ medicijn dat de afweer onderdrukt en o.a. gebruikt wordt na orgaantransplantatie, heeft overtollige haargroei als mogelijke nevenwerking. Onderzoekers hebben aangetoond dat dit medicijn in een laboschaaltje haarzakjes van kalende mannen stimuleert. Daarmee zijn we echter nog lang niet aan een nieuw haargroeimiddel.

Referenties

Zie ook: DokterMedia.nl

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief