Patrick Mullie Verschenen op 08/06/2022

In het nieuws

Een Amerikaanse studie suggereert dat blauwe bessen je geheugen kunnen stimuleren. Blauwe bessen zitten namelijk vol fenolderivaten. Die antioxidanten beschermen je brein tegen zogenaamde vrije radicalen, en bevorderen de doorstroming van zuurstof naar je hersenen. Helpt een portie blauwe bessen om te slagen voor een examen?

Factcheck

Een kleinschalige studie toont aan dat regelmatig blauwe bessen eten het geheugen kan verbeteren, althans bij oudere personen. Het is echter voorbarig om blauwe bessen aan te raden voor een examen. Dat werd niet bestudeerd in dit onderzoek, betaald door de blauwebessenlobby. Blauwe bessen maken wel deel uit van een gezond en evenwichtig eetpatroon.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Blauwe bessen zijn een groot commercieel succes, omwille van de rijkdom aan scheikundige fenolverbindingen (antioxidanten) die de aftakeling van lichaamscellen zouden tegengaan. Ze zouden je namelijk beschermen tegen vrije radicalen, een soort agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen toebrengen aan je cellen en weefsels. Op het niveau van je hersencellen zou deze bescherming kunnen leiden tot een verbetering van je geheugen.

Amerikaanse onderzoekers gingen na of blauwe bessen de werking van je geheugen effectief kunnen verbeteren (1). Ze voerden daarvoor een interventiestudie uit:

  • Een groep van 38 deelnemers, tussen 60 en 75 jaar oud, kreeg ofwel 24 gram gevriesdroogde blauwe bessen, ofwel een nepmiddel.
  • De onderzoekers voerden geheugentesten uit bij het begin en op het einde van de studie.
  • Verhoogde bloedwaarden aan fenolderivaten (antioxidanten) na het eten van blauwe bessen gingen na 90 dagen gepaard met een verbetering van het geheugen en van de verbale mogelijkheden.

De Amerikaanse onderzoekers besluiten dat een regelmatige portie blauwe bessen goed is voor je geheugen.

Bron

(1) Rutledge GA, Sandhu AK, Miller MG, et al. Blueberry phenolics are associated with cognitive enhancement in supplemented healthy older adults. Food Funct. 2021 Jan 7;12(1):107-118. doi: 10.1039/d0fo02125c. Epub 2020 Dec 17. PMID: 33331835.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze Amerikaanse studie, bij een kleine groep hoofdzakelijk vrouwelijke deelnemers van hogere leeftijd, werd goed uitgevoerd. Dat kunnen we echter niet zeggen van de verslaggeving naar het publiek. Blauwe bessen aanraden voor een beter geheugen is niet mogelijk op basis van dit onderzoek. Daarvoor is het veel te kleinschalig. Blauwe bessen maken wel deel uit van een gezonde en evenwichtige voeding.

Bovendien werd deze studie gefinancierd door de US Highbush Blueberry Council, dat blauwe bessen promoten als doel heeft (2).

De hype rond blauwe bessen is al enkele jaren bezig:

  • In 2016 toonde onderzoek al aan dat er zeer weinig bewijs bestaat om te stellen dat blauwe bessen hartziekten, dementie, hoge bloeddruk, kanker of geheugenproblemen kunnen voorkomen.
  • In 2018 werd een andere beperkte studie gepubliceerd.

Wat helpt dan wel om je geheugen te verbeteren? Een gezonde levensstijl met voldoende gezonde voeding, beweging en slaap:

  • Een recent literatuuronderzoek bij 7.607 deelnemers van 1 tot 12 jaar oud toonde aan dat ondervoeding en ongezonde voeding kunnen leiden tot een daling van het intelligentiequotiënt en van het geheugen (3).
  • Gezond Leven geeft een aantal nuttige (voedings)tips om deze moeilijke examenperiode te overleven (4).

Conclusie

Een kleinschalige studie toont aan dat regelmatig blauwe bessen eten het geheugen kan verbeteren, althans bij oudere personen. Het is echter voorbarig om blauwe bessen aan te raden voor een examen. Dat werd niet bestudeerd in dit onderzoek, betaald door de blauwebessenlobby. Blauwe bessen maken wel deel uit van een gezond en evenwichtig eetpatroon.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief