Nina Van Den Broecke Verschenen op 08/07/2019

In het nieuws

Nu het bosbessenseizoen is aangebroken, kunnen we weer volop genieten van deze vruchten. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor ons hart, stellen onderzoekers op basis van een nieuwe studie.

Factcheck

Volgens een Britse studie blijken bosbessen een positief effect te hebben op de kwaliteit van de bloedvaten en het gehalte aan goede cholesterol. Of dat enige betekenis heeft, is niet bekend. Bovendien moet je voor een degelijk resultaat minstens 150 gram bosbessen per dag eten. De studie werd gefinancierd door een belangengroep van bosbessentelers.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Bosbessen of blauwe bessen hebben al langer de reputatie van ‘superfood’, maar sterk bewijs voor hun positieve effecten ontbreekt. Een groep Britse onderzoekers wilde hier verandering in brengen met een gerandomiseerde dubbelblinde interventiestudie. Concreet zijn de wetenschappers nagegaan of bosbessen rijk aan anthocyanen een positief effect hebben op de mate van insulineresistentie, de kwaliteit van de bloedvaten, de bloeddruk en bloedvetten. Dit zijn allemaal factoren die een invloed hebben op de kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Aan de studie, die 6 maanden duurde, namen 115 deelnemers met metabool syndroom deel. Mensen die lijden aan metabool syndroom hebben een verstoorde stofwisseling, veroorzaakt door een verminderde gevoeligheid van de cellen voor insuline. Bij aanvang van de studie werden de deelnemers willekeurig ingedeeld in 3 groepen. De eerste groep moest dagelijks 26 gram gevriesdroogd bosbessenpoeder (het equivalent van 150 gram verse bosbessen) eten. De tweede groep at dagelijks 13 gram gevriesdroogd bosbessenpoeder en de derde groep kreeg een placebopoeder. Dit poeder was zo samengesteld dat het niet te onderscheiden viel van de bosbessenpoeders. Gedurende de looptijd van de studie moesten de deelnemers andere voedingsmiddelen rijk aan anthocyanen (de bio-actieve stof in bosbessen) mijden.

Bij aanvang van de studie en na afloop werden tal van parameters verzameld en geanalyseerd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat met 1 portie bosbessen per dag de kwaliteit van de bloedvaten verbetert en de goede HDL-cholesterol stijgt. Hierdoor zou volgens de onderzoekers de kans op hart- en vaatziekten met 13% dalen. Op de mate van insulineresistentie, bloeddruk en totale en slechte LDL-cholesterol hadden bosbessen geen effect (1).

Bron

(1) Curtis, P. J., van der Velpen, V., Berends, L., Jennings, A., Feelisch, M., Umpleby, A. M., ... & Potter, J. (2019). Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome—results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 109(6), 1535-1545.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een prima opgezette interventiestudie die een aantal positieve effecten van bosbessen aantoont. Maar voor we massaal bosbessen gaan eten, kunnen we best een aantal kanttekeningen maken.

  • De deelnemers van de studie waren hoofdzakelijk blanke mannen van middelbare leeftijd met overgewicht. Of de resultaten ook gelden voor andere groepen, is niet duidelijk.
  • De positieve effecten werden enkel vastgesteld bij een dagelijkse inname van 150 gram bosbessen. Bij de groep die een halve portie at, werden geen positieve effecten vastgesteld. Dag in dag uit 150 gram bosbessen eten, is niet alleen eentonig, maar ook duur en ecologisch niet verantwoord.
  • Of het eten van bosbessen daadwerkelijk leidt tot minder hart- en vaatziekten, is niet aangetoond. De conclusie van de onderzoekers, nl. bosbessen promoten om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen, is dus wat optimistisch.
  • De studie werd gesponsord door de US Highbush Blueberry Council, een promotiegroep die de bosbessentelers en -verpakkers vertegenwoordigt.

Conclusie

Volgens een Britse studie blijken bosbessen een positief effect te hebben op de kwaliteit van de bloedvaten en het gehalte aan goede cholesterol. Of dat enige betekenis heeft, is niet bekend. Bovendien moet je voor een degelijk resultaat minstens 150 gram bosbessen per dag eten. De studie werd gefinancierd door een belangengroep van bosbessentelers.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief