Marleen Finoulst Verschenen op 14/04/2020

In het nieuws

Een arts van een Londens ziekenhuis vertelt in een video hoe mensen die besmet zijn met Covid-19 hun symptomen kunnen verzachten. Je zou een aantal keer diep moeten ademen, geforceerd hoesten en vervolgens op je buik gaan liggen.

Factcheck

Het heeft geen zin om diep te ademen en vervolgens te hoesten wanneer je besmet bent met het coronavirus. Het is een oefening van twijfelachtig nut die bovendien hoesten, hyperventilatie en duizeligheid kan uitlokken. Dat de techniek de wereld rondging, hebben we te danken aan Harry Potter-auteur JK Rowling.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Begin april ging een video viraal waarin Dr. Sarfaraz Munshi van het Queens’ Hospital in Londen uitlegt hoe mensen besmet met het coronavirus hun klachten kunnen verminderen (1).

Hij raadt hen aan om vijf keer diep in en uit te ademen, vervolgens geforceerd te hoesten, dit allemaal nog eens te herhalen en daarna tien minuten op de buik te gaan liggen terwijl je iets dieper inademt dan normaal. Hij zegt wel dat de techniek niet geschikt is voor zwangere vrouwen.

De video ging de wereld rond nadat JK Rowling, de auteur van de Harry Potter-boeken, de video deelde op sociale media. Ze vertelde erbij dat de oefeningen haar geholpen hadden om de corona-infectie te overwinnen. Rowling heeft 14,5 miljoen volgers.

Bron

(1) https://www.youtube.com/watch?v=HwLzAdriec0&feature=emb_logo

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Er bestaan geen studies die het nut van deze techniek bij Covid-19-patiënten onderzocht hebben.

Britse factcheckers vroegen aan de Britse associatie van ademhalingskinesitherapeuten om een reactie. Deze raden af om de oefening te doen. Ze zeggen dat het uitlokken van hoesten wanneer je al een coronabesmetting hebt, zeker geen deugd zal doen, laat staan dat het iets zou kunnen uithalen. 

Covid-19 gaat al gepaard met een droge hoest en diep ademhalen lokt net nog meer hoestbuien uit. Ook waarschuwen ze dat je een hyperventilatie kan uitlokken door het diepe in- en uitademen. Dat kan dan weer leiden tot duizeligheid en onwelzijn.

Ernstig zieke en gehospitaliseerde Covid-19-patiënten zouden ze soms op hun buik leggen, maar artsen stellen het nut bij zieke patiënten die thuis zitten in vraag.

Wat kan je wel doen?

Wie een droge hoest heeft door een coronabesmetting, kan beter kleine slokjes water drinken tussen de hoestbuien door. Dit helpt de hoest te controleren.

In het Verenigd Koninkrijk werd Dr. Munshi aan de tand gevoeld. Hij stelt dat zijn techniek zeker niet voor alle Covid-19-patiënten bedoeld was en schrok dat zijn filmpje viraal ging.

Conclusie

Het heeft geen zin om diep te ademen en vervolgens te hoesten wanneer je besmet bent met het coronavirus. Het is een oefening van twijfelachtig nut die bovendien hoesten, hyperventilatie en duizeligheid kan uitlokken. Dat de techniek de wereld rondging, hebben we te danken aan Harry Potter-auteur JK Rowling.

Referenties

https://fullfact.org/health/viral-coronavirus-breathing-advice-needs-context/

Gerelateerde richtlijnen
Eerste hulp
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief