Cebam Verschenen op 24/05/2018

In het nieuws

Na 25 jaar sporten zijn de slagaders van fitte personen soepeler en minder verkalkt dan deze van hun minder sportieve leeftijdsgenoten, stellen Amerikaanse onderzoekers vast.

Factcheck

De uitspraak is gebaseerd op een methodologisch zwakke studie bij een kleine groep gezonde ouderen. Dat de bloedvaten van gezonde mensen die regelmatig sporten in een betere conditie verkeren dan van diegenen die nietsdoen, is genoegzaam bekend.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers verzamelden gegevens van 102 mensen met gemiddelde leeftijd 70 jaar, die sinds minstens 25 jaar regelmatig sportten, niet rookten, geen overgewicht hadden en geen gezondheidsproblemen (1). Deze oudere, gezonde sportievelingen werden ingedeeld in 4 categorieën, afhankelijk van het aantal sportsessies per week (1 sessie staat voor 30 minuten). De sedentaire groep was maximum 1 sessie per week actief, de recreanten sportten 2 tot 3 sessies, de toegewijde sporters 4 tot 5 sessies en de competitieve atleten 6 tot 7 sessies met regelmatige deelname aan wedstrijden. Van alle deelnemers werd de toegankelijkheid van de grote slagaders (aorta, de slagaders naar de benen en deze naar de hersenen) in beeld gebracht door middel van echografisch onderzoek. Meer bepaald werden stijfheid en vernauwingen door atherosclerose (aderverkalking) geëvalueerd. Over het algemeen waren de bloedvaten van de mensen uit de sportende categorieën in betere staat: soepeler met een betere bloeddoorstroming, in vergelijking met de bevindingen in de sedentaire groep.

De onderzoekers besluiten dat een leven lang regelmatig sporten je slagaders gezond houdt. 

Bron

(1) Shibata S, Fujimoto N, Hastings JL, et al. The effect of lifelong exercise frequency on arterial stiffnessThe Journal of Physiology. Published online May 20 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit onderzoek is te klein (slechts 120 deelnemers) om belangrijke conclusies te kunnen trekken. Bovendien werd geen rekening gehouden met andere mogelijke beïnvloedende factoren, zoals voedingsgewoonten, alcoholgebruik en socio-economische context. Ook werd niet gekeken naar welke sporten de mensen beoefenden: er is bijvoorbeeld een verschil tussen wandelen en wielrennen of lopen. Overigens is het weinig realistisch dat mensen gedurende 25 jaar dezelfde activiteitsgraad behouden: door diverse levensgebeurtenissen kan dit sterk wisselen. Om al deze redenen kunnen we stellen dat dit een zwak onderzoek is met weinig nieuwe informatie. Dat regelmatig bewegen goed is voor hart en bloedvaten, is al lang gekend.

Conclusie

De uitspraak is gebaseerd op een methodologisch zwakke studie bij een kleine groep gezonde ouderen. Dat de bloedvaten van gezonde mensen die regelmatig sporten in een betere conditie verkeren dan van diegenen die nietsdoen, is genoegzaam bekend.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/regular-exercise-may-help-keep-your-arteries-young/

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief