In het nieuws
Na het mediterraans dieet, dat al jarenlang wordt geprezen om de positieve effecten op onze gezondheid, is het nu de beurt aan het Japans dieet om in de schijnwerpers te staan. Dat meldt Het Nieuwsblad. Volgens een nieuwe studie zou het eetpatroon vooral bij vrouwen breinatrofie, het krimpen van de hersenen, kunnen beperken.
Factcheck
Een Japanse studie toont aan dat een klassiek Japans voedingspatroon de hersenen van vrouwen minder doet krimpen in vergelijking met een Westers voedingspatroon. Bij mannen zag de studie dat niet. Een Japans voedingspatroon is rijk aan volle granen, vis, paddenstoelen, sojabonen en groene thee. Of het hier gaat om een oorzaak-gevolgrelatie, kunnen de onderzoekers niet aantonen. Evenmin is duidelijk waarom dit enkel bij vrouwen zou optreden. De klassieke Japanse keuken is wel gezond en gezonde eetgewoonten hebben een impact op het hele lichaam, ook op het brein.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Volgens de krant Het Nieuwsblad zou een Japans voedingspatroon helpen tegen het krimpen van de hersenen (1). Naarmate we ouder worden, krimpt ons brein een beetje. Dat is een natuurlijk verouderingsproces waar niets aan te doen is. Wanneer hersenen krimpen, gaan hersencellen verloren.
- Niet alleen ouderdom, maar ook sommige ziekten en overmatig alcoholgebruik kunnen daartoe bijdragen.
- Het tempo waarmee dit gebeurt, doet er wel toe. Hoe sneller onze hersenen krimpen, hoe groter het risico op geheugenverlies en dementie.
Japanse wetenschappers gingen na of een specifiek voedingspatroon kan helpen tegen het krimpen van de hersenen (2). Daarvoor onderzochten ze de eetgewoonten van 1.636 deelnemers, die ze twee jaar opvolgden.
- De voeding van de deelnemers werd geregistreerd met voedingsdagboekjes gedurende drie dagen, waarvan twee weekdagen en één weekenddag.
- Via hersenscans gingen de onderzoekers na twee jaar het volume van de hersenen na.
- In totaal werden drie voedingspatronen onderscheiden:
- een Japans patroon;
- een meer Westers voedingspatroon;
- een meer vegetarisch voedingspatroon.
- Vergeleken met een Westers voedingspatroon, krompen de hersenen met een Japans voedingspatroon minder snel.
- Dit resultaat was enkel te zien bij vrouwen, niet bij mannen.
De wetenschappers besloten dat een gezonde voeding rijk aan volle granen, vis, paddenstoelen, sojabonen en groene thee een bescherming kan bieden tegen hersenatrofie bij vrouwen. Het exact mechanisme is onbekend.
Bron
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Deze interessante studie heeft een aantal beperkingen:
- Ze is waarnemend van aard.
- Dat betekent dat je geen oorzaak-gevolgrelaties kan vaststellen. Je kan dus niet besluiten dat Japanse voeding het krimpen van de hersenen vertraagt.
- De eetpatronen werden slechts drie dagen opgevolgd.
- Dat is erg weinig om een idee te hebben van de impact van voeding gedurende twee jaar.
- Het is onduidelijk waarom er een verschil is in resultaten voor mannen en vrouwen.
- Een mogelijke uitleg zou kunnen liggen in de hogere alcoholconsumptie bij mannen.
- De onderzoekers melden dat de overvloed aan vitamines, mineralen en andere elementen aanwezig in het Japans voedingspatroon een rol zouden kunnen spelen, maar dat is niet onderzocht in deze studie.
- Het is eerder waarschijnlijk dat levenslange gezonde eet- en leefgewoonten een bescherming kunnen bieden tegen hersenatrofie.
- Deze studie toont al helemaal niet aan dat een Japans voedingspatroon het risico op dementie en andere geheugenstoornissen zou kunnen beperken.
Conclusie
Een Japanse studie toont aan dat een klassiek Japans voedingspatroon de hersenen van vrouwen minder doet krimpen in vergelijking met een Westers voedingspatroon. Bij mannen zag de studie dat niet. Een Japans voedingspatroon is rijk aan volle granen, vis, paddenstoelen, sojabonen en groene thee. Of het hier gaat om een oorzaak-gevolgrelatie, kunnen de onderzoekers niet aantonen. Evenmin is duidelijk waarom dit enkel bij vrouwen zou optreden. De klassieke Japanse keuken is wel gezond en gezonde eetgewoonten hebben een impact op het hele lichaam, ook op het brein.
Referenties
(2) Zhang S, Sala G, Nakamura A, et al. Associations of dietary patterns and longitudinal brain-volume change in Japanese community-dwelling adults: results from the national institute for longevity sciences-longitudinal study of aging. Nutr J. Maart 2024. 12;23(1):34.