Patrick Mullie Verschenen op 02/04/2019

In het nieuws

Hooikoortspatiënten denken beter twee keer na voor ze achter het stuur kruipen. Want al niezend en met tranende ogen rijd je even slecht als iemand die drie glazen alcohol dronk. Bovendien zitten er in de buurt van wegen en snelwegen meer pollen in de lucht, wat de kans op symptomen vergroot.

Factcheck

Deze studie toont niet aan dat onbehandelde hooikoorts even gevaarlijk is als alcohol tijdens het autorijden, maar wel dat niesbuien door hooikoorts je even van je baan kunnen doen afwijken. Daarom is het belangrijk om hooikoorts goed te behandelen, zeker als je vaak achter het stuur zit.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Nederlandse onderzoekers gingen na of autorijden met hooikoorts een risicofactor is voor auto-ongevallen (1). Negentien hooikoortspatiënten werden blootgesteld aan een neusspray met pollen. Nadien kregen ze als behandeling ofwel een geneesmiddel, ofwel een placebo toegediend. Het doel van de studie was om enerzijds het effect van hooikoorts op autorijden na te gaan, en anderzijds het effect van een behandeling met geneesmiddelen.

Na contact met de neusspray moesten de deelnemers een uur met de wagen rijden, aan een constante snelheid van 95 km per uur. Meetapparatuur op de wagens ging na of de deelnemers tijdens het rijden zijwaartse bewegingen maakten. In vergelijking met behandelde hooikoorts vertoonde het rijgedrag van deelnemers met onbehandelde hooikoorts meer zijwaartse afwijkingen, zelfs tot over de zijlijnen.

De auteurs besluiten dat onbehandelde hooikoorts een vergelijkbaar rijgedrag veroorzaakt als een alcoholgehalte van 0,05%. Ze raden hooikoortspatiënten aan om hun geneesmiddelen correct te gebruiken, zeker voordat ze met de wagen gaan rijden.

Bron

(1) Vuurman EF, Vuurman LL, Lutgens I, Kremer B. Allergic rhinitis is a risk factor for traffic safety. Allergy. 2014 Jul;69(7):906-12.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Bijna 30% van de Belgen lijdt aan hooikoorts (2). Aanvallen kunnen verergeren door enerzijds luchtverplaatsingen tijdens het autorijden, en anderzijds het fijnstof uitgestoten door dieselmotoren. Deze studie toont niet aan dat hooikoortspatiënten meer auto-ongevallen hebben, maar wel dat ze onveiliger rijden, zeker tijdens het niezen waarbij ze de ogen even sluiten. Gepaste medicatie kan een hulpmiddel zijn.

Een kanttekening bij deze studie is dat de financiële steun van een farmaceutisch bedrijf kwam. Het is dus niet uitgesloten dat resultaten die negatief uitvallen voor de geldschieter niet gepubliceerd worden.

Hooikoortspatiënten kunnen tijdens het hoogseizoen beter preventieve maatregelen nemen, zoals de autoramen sluiten, een pollenfilter in de wagen installeren en risicoplaatsen vermijden (bossen, bepaalde planten en bomen).

Tot slot werd deze studie uitgevoerd bij een beperkt aantal personen; we moeten dus voorzichtig zijn met het extrapoleren van de resultaten naar grote groepen.

Conclusie

Deze studie toont niet aan dat onbehandelde hooikoorts even gevaarlijk is als alcohol tijdens het autorijden, maar wel dat niesbuien door hooikoorts je even van je baan kunnen doen afwijken. Daarom is het belangrijk om hooikoorts goed te behandelen, zeker als je vaak achter het stuur zit.

Referenties

(2) Bauchau V, Durham SR. Prevalence and rate of diagnosis of allergic rhinitis in Europe. Eur Respir J. 2004 Nov;24(5):758-64. PubMed PMID: 15516669.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief