Isa Van Dorsselaer Verschenen op 01/04/2020

In het nieuws

Uit verschillende landen komen getuigenissen van mensen die plots niets meer proefden en nadien positief testten voor covid-19. Ook viroloog Marc Van Ranst zegt dat dit symptoom lijkt voor te komen bij het nieuwe virus.

Factcheck

Het verlies van smaak- en reukzin is een vroeg en soms het enige symptoom van covid-19. Uit voorzorg kan je dus jezelf isoleren als je favoriete pastagerecht plots naar bordkarton proeft, of op zijn minst je huisarts bellen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Naarmate het SARS-CoV-2-virus de wereld verovert, rapporteren steeds meer artsen dat mensen die klagen van een plots verlies van smaakzin nadien besmet blijken te zijn met het nieuwe coronavirus. Dit gaat gewoonlijk hand in hand met reukverlies.

In Zuid-Korea bijvoorbeeld, dat uitgebreid getest heeft, klaagt 30 procent van de personen met milde symptomen die positief testten voor het coronavirus van een verlies van de smaak- en reukzin

Volgens de Britse vereniging van neus-keel-oorartsen signaleren ook artsen in het Verenigd Koninkrijk steeds meer gevallen van patiënten die alleen een verlies aan smaak- en reukzin rapporteren en geen andere symptomen van de aandoening vertonen (1).

Bron

(1) https://www.entuk.org/sites/default/files/files/Loss%20of%20sense%20of%20smell%20as%20marker%20of%20...

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De symptomen die de Wereldgezondheidsorganisatie noemt als de meest voorkomende bij een besmetting met het nieuwe coronavirus zijn koorts, een droge hoest en vermoeidheid. Minder vaak heb je pijn, een verstopte of lopende neus, keelpijn of diarree. Een verlies van smaak- en/of reukzin noemen ze niet.

Dat een besmetting met het nieuwe coronavirus zou beïnvloeden hoe je proeft en ruikt, is nochtans niet zo vreemd. Volgens de Britse neus-keel-oorartsen is 40% van alle gevallen van smaakverlies, en daarmee gepaard gaand reukverlies, het gevolg van een virale infectie. 

Van 200 verschillende virussen weten we dat ze een ontsteking van de bovenste luchtwegen veroorzaken en daardoor de reuk- en smaakzin aantasten (2).

Andere virussen

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek dat bevestigt dat dit ook een typisch symptoom is van het nieuwe coronavirus, of dat dit het verlies van de smaakzin verklaart. Bovendien doen op dit moment nog andere verkoudheidsvirussen de ronde die ook de smaakzin aantasten. 

Mensen kunnen zich in deze stresserende tijden dit symptoom ook laten aanpraten door de mediaberichten erover. Toch raden neus-keel-oorartsen mensen die dit symptoom bij zichzelf vaststellen aan om zich te isoleren en zo mogelijk de verspreiding van covid-19 tegen te gaan.

Update 14 oktober 2020

Ondertussen zijn de gegevens duidelijker. Plots verlies van reuk- en smaakzin is een typisch symptoom van covid-19, maar het komt niet altijd voor. Het is vaak een van de eerste symptomen die je ontwikkelt. Als je bijvoorbeeld ‘s morgens opstaat en je plots je koffie niet meer ruikt, dan kan dat wijzen op het begin van covid-19. Reuk- en smaakverlies komen vaker voor bij jongeren dan bij ouderen.

Conclusie

Het verlies van smaak- en reukzin is een vroeg en soms het enige symptoom van covid-19. Uit voorzorg kan je dus jezelf isoleren als je favoriete pastagerecht plots naar bordkarton proeft, of op zijn minst je huisarts bellen.

Referenties

(2) https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/stoornissen-van-de-reukzin

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief