Sanne Boonen Verschenen op 12/12/2018

In het nieuws

Wie langer dan acht uur per nacht slaapt, loopt een groter risico op hart- en vaatziekten en zelfs sterfte, waarschuwt een studie in European Heart Journal. Is te veel slapen dodelijk?

Factcheck

Deze studie vindt geen oorzakelijke verklaring voor het verband tussen lang slapen en hart- en vaatziekten, maar leert ons wel dat er misschien een onderliggende oorzaak is wanneer we gedurende lange periodes erg veel slapen. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers keken naar het verband tussen slaapduur en het risico op hart- en vaatziekten. Daarvoor verzamelden ze de gegevens van 166.632 volwassenen tussen 35 en 70 jaar. Deze zogenaamde PURE-studie startte in 2003 en vond plaats in 21 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Azië, China en Afrika (1). Via vragenlijsten moesten de deelnemers aangeven hoeveel uren ze sliepen per nacht. De deelnemers werden ingedeeld in groepen volgens het aantal uren slaap.

Na gemiddeld acht jaar werd gekeken naar het voorkomen van hart- en vaatziekten. Tijdens die periode overleden er 4.381 personen en ontwikkelden 4.365 personen een ernstig hart- of vaatprobleem (hartinfarct of beroerte). Er werd rekening gehouden met mogelijke beïnvloedende factoren, waaronder roken, alcoholconsumptie, diabetes, hoge bloeddruk, inkomen, ...

Voor deelnemers die tussen 8 en 9 uur per nacht sliepen, nam het risico op een hart- of vaatprobleem of sterfte met 5% toe. Degenen die tussen 9 en 10 uur sliepen, hadden een 17% hoger risico, en de langslapers die meer dan 10 uur per nacht sliepen, hadden een 41% groter risico.

Bron

(1) Association of estimated sleep duration and naps with mortality and cardiovascular events: a study of 116,632 people from 21 countries”, by Chuangshi Wang et al. European Heart Journal. doi:10.1093/eurheartj/ehy695

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een goed uitgevoerd onderzoek dat rekening houdt met tal van mogelijke beïnvloedende factoren. Helaas kan het opzet van een observationele studie enkel mogelijke verbanden aantonen. We kunnen zeker niet besluiten dan te veel slapen het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het kan net zo goed zijn dat te veel slapen een teken is van een onderliggende aandoening die dit risico verhoogt.

Nog een zwak punt van de studie is dat de slaapduur een schatting betreft op basis van hoe laat mensen naar bed gaan en hoe laat ze weer opstaan. De onderzoekers gingen er ook vanuit dat die slaapuren tijdens de follow-up-periode gelijk bleven. Verder werden er geen gegevens verzameld over slaapaandoeningen, zoals slapeloosheid en slaapapneu, die ook effecten hebben op de slaapkwaliteit en de algemene gezondheid.

Dit is niet de eerste studie die een verband vindt tussen te veel slapen en hart- en vaatziekten.

Conclusie

Deze studie vindt geen oorzakelijke verklaring voor het verband tussen lang slapen en hart- en vaatziekten, maar leert ons wel dat er misschien een onderliggende oorzaak is wanneer we gedurende lange periodes erg veel slapen. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief